2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárják Koppány várát

2008. szeptember 12. 17:36

Somogyváron 20 év után folytatják az ásatást, a régészek Koppány vezér várának feltárásán dolgoznak - közölte a helyszínen tartott sajtótájékoztatón a munkálatokat irányító Bakay Kornél régész.

Az 1970-es években Bakay tárta fel a Kupavár területén felépült egykori bencés apátság maradványait, amelyet Szent László király alapított 1091-ben, s 1095-től az 1170-es évekig itt volt az első nyughelye is. Az akkor megkezdett munka pénz hiányában félbemaradt, most azonban a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága jóvoltából egy hónapot dolgozhatnak a szakemberek; a vár óriási sáncait tárják fel, amihez kilencmillió forint áll rendelkezésre.

Mint arról Bakay Kornél beszámolt, a feltárás, amelynek során a déli oldalon, a kaputoronnyal szemközt sikerült 55 méter hosszúságban átvágni a kettős sáncárkot és a középen elhelyezkedő palánkvárfalnak a helyét, egyedülálló a magyar régészet történetében. Az pedig különösen értékes, hogy ennyire szépen megmaradt sáncokat tehettek láthatóvá - tette hozzá.

Ez utóbbiról kiderült - magyarázta a régészprofesszor -, hogy a külső déli sánc 8, a belső északi több mint 10 méter mély, a kettő között egy gerendákból épített palánkvárfal húzódott, a belső sánc északi oldalán pedig egy 350 centiméter szélességű tégla- és kőfal található. A védmű a várat egy több mint négyhektáros területen háromszög alakban teljesen körbevette.

Szerinte az eddig feltárt gazdag, mintegy 300 ezer darabos leletanyag a 10-13. század nagyon pezsgő életmódjára ad bizonyságot, főként érmek, fémtárgyak és kerámia vonatkozásában, de kenyérsütő kemencék, edényégetők sora is előkerült, s az is bebizonyosodott, hogy itt már a bronzkorban is erődítmény állt. A teljes régészeti feltáráshoz mintegy 80 millió forintra lenne szükség, a munkával három nyáron végeznének, a teljes rekonstrukcióhoz azonban még további egymilliárd forintra lenne szükség - mondta Bakay Kornél.

Móring József Attila, Somogyvár polgármestere, országgyűlési képviselő az újságíróknak arról beszélt, hogy a somogyvári történelmi emlékhely feltárásának újrakezdéshez most ugyan egy szerény összeg áll rendelkezésre, de ahhoz elég, hogy bebizonyosodjon, "van itt mit keresni, Somogyvár az eddigieknél nagyobb figyelmet és ráfordítást igényel".

Úgy tűnik, hogy a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága - az állam képviselőjeként -, ha nem is egyszerre, de folyamatosan biztosítja a teljes feltáráshoz és rekonstrukcióhoz szükséges összeget - mondta a polgármester, annak a reményének hangot adva, hogy a jövő év tavaszán a somogyvári történelmi emlékhely ismét visszakerül a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága által összeállított, 40 milliárd forint elkülönített forrással rendelkező országbemutató programba, "amelynek első köréből Somogyvár sajnálatos módon kimaradt".

Ha sikerül ebbe a programba visszakerülni, akkor központi finanszírozásból a fejlesztések belátható időn belül megvalósulhatnak - tette hozzá Móring József Attila. A tervek szerint a várfalakat az eredeti méretben, 6-8 méteres magasságban építenék vissza, az északi csúcsán pedig felállítanák Koppány szobrát és közösségi teret, kiállítóhelyet alakítanának ki.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár