2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megfejtették a Wesley-kódot

2008. szeptember 17. 13:02

A himnuszköltő Charles Wesley nemrég megfejtett, 270 éves naplójából kirajzolódik szerzője depressziója, felesége elvetélése miatt érzett aggodalma, és a bátyjával folytatott vita a metodista egyház jövőjéről.

Az 1736 és 1756 között keletkezett napló jelrendszerét egy liverpooli professzor, Kenneth Newport, fejtette meg, aki mintegy 10 éven át dolgozott az 1000 oldalas, kézzel írott munkán, amely személyes és vallási témákat egyaránt tartalmaz - írta a Daily Telegraph. A titkosírással írt részekből kiderül, hogy Charles mélyen helytelenítette John házasságát, és nem értett egyet bátyjával az anglikán egyháztól való elszakadás kérdésében sem.

Charles Wesley



John Wesley(1703-1791) a metodista egyház és az angol megújulási mozgalom alapítója. Részben öccse tanácsára az anglikán egyház keretein belül tevékenykedett. Charles Wesley (1707-1788) 1735-ben követte apját és bátyját a metodista egyházba, és a metodista mozgalom vezető tagja lett. Sok népszerű himnusz írója. Ő alapította a brytoni Wesley kápolnát is.

Kennet Newport professzornak úgy sikerült megfejtenie a kódot, hogy a Wesley által titkosírással saját használatra leírt evangéliumok szövegét összevetette a Jakab király Bibliájával, a kód jeleit és rövidítéseit alkalmazva. "A kód sok rövidítést tartalmaz, gyakran még magánhangzók sincsenek benne. Egy része vallási szöveg, ahol az ismert mondatokat csupán egy betű jelöli" - magyarázza Newport. A professzor egyébként anglikán lelkész, akit több területen is megihletett Charles Wesley.

"A naplóban az a legérdekesebb, hogy nyíltan, szerkesztés nélkül beszél a dolgokról. Bepillantást kapunk egy régóta halott férfi világába. A napló sok tekintetben olyan, mint a többi hasonló írás. Wesley gyakran szenvedett depressziótól, és megismerhetjük belőle a betegséggel vívott harcát, a hibáit, de erősségeit és erényeit is." A napló megerősíti, hogy Wesley hevesen ellenezte az anglikán egyháztól való elszakadást. "Charles világos álláspontot képviselt az elszakadással kapcsolatban. Azt írta: 'Első az egyház, a metodizmus csak utána következik'".

Az írásokból egy nagyon furcsa egyezség is kiderül, amelyet a két testvér kötött egymással. "A bátyám és én megígértük egymásnak, hogy a másik tudta és beleegyezése nélkül nem házasodunk" - írta Charles. Később azonban Charles kifejezte megdöbbenését John és Grace Murray tervezett házassága felett: "John teljesen közömbös saját könnyelműségével és a veszéllyel, valamint az őt csodálatosan védelmező isteni jósággal szemben."

Charles beszámol felesége elvetéléséről is, és azon tűnődik, hogy részben nem felelős-e ezért. "Sally lassan visszanyeri erejét a múlt heti elvetélés után. Nem tudom, mennyiben okozta ezt a szomorúságunk, de a bátyám megmérgezte a földi áldásokat, és elpusztított mindent, ami benne hasznos volt a templom számára."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár