2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Virtuális másolatokkal mentik az ókori romokat

2008. szeptember 17. 15:59

A technológia gyakran segíti a modern kiállításokat, ám a BBC tudósításából az is kiderül, hogy egyes intézmények ennél is tovább mennek, és minden látnivalót a digitális térbe költöztettek.

Az idén nyáron megnyílt Régészeti Virtuális Múzeum (MAV) Herculaneum ma is álló romjai alapján készült el, és az egykori településtől alig 100 méterre található. Annak létrehozói az egész település digitális újraalkotását tűzték ki célul, hogy azt megtölthessék az egykorvolt élet általuk elképzelt változatával is.

Virtuális múzeum a BBC videójában

A város a Vezúv 79-es kitörésekor pusztult el, és villái illetve egykori utcái évszázadokra vulkáni üledék alá kerültek. Walter Ferrara, a MAV vezető kurátora szerint a mostani a projekt a terület sötétben történő felkereséséhez hasonlóan működik, azaz megpróbálják kitölteni a hiányzó részeket is.

A BBC tudósítása szerint egy római városkánál nem is találhattak volna jobbat a projekt beindításához, hiszen annak rekonstruálásában nagyon sok részletet ismerünk más forrásokból is. Ennek ellenére nem kell csodát várni: a virtuális múzeumban részben ugyanúgy csak romokat láthatunk, mintha a szabadban sétálnánk. A megközelítés erejét az új technológia adja: azokat ugyanis pár mozdulattal mi magunk is élővé varázsolhatjuk - ahogy azt a BBC videója is bemutatja.

Ebben rejlik a virtualitás igazi ereje: ha ugyanis a látogatók inkább ezt az intézményt keresik fel a valódi romok bejárása helyett, akkor sikerült komoly lépést tenni az állagmegóvás felé is. Éppen ezért az archeológusok is támogatják a projektet, hiszen így több, a turizmus miatt katasztrofális állapotba került helyszínt őrizhetnek meg az utókornak. Ráadásul az olasz kormányzat egyre csökkenő örökségvédelmi büdzséje is ezt a megoldást erősíti, hiszen a virtuális múzeum fenntartása jóval kevesebbe kerül, mint egy valódi intézmény állandó rekonstrukciója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár