2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Akár be is fűthetünk a győri kályhamúzeumban

2008. szeptember 18. 16:56 MTI

Kályhatörténeti állandó kiállítás nyílik pénteken Győrött. A gyűjteménynek az 1986-ban elhunyt Fruhmann Antal kályhásmester hajdani lakóháza, műhelye és a telken felépült új pavilon ad helyet - mondta el Csécs Teréz, a Xántus János Múzeum igazgatóhelyettese.

A jó nevű kályhásmester végrendeletében a múzeumra hagyta az ingatlant. A felújított lakóház egyik helyiségét emlékszobává alakították az adományozó Fruhmann Antal tiszteletére - közölte a szakember. Hozzátette: a mester egykori műhelye nem csupán kiállítóhelyként kapcsolódik a múzeumi együtteshez, hanem interaktív tevékenységek helyszíne lesz, ahol az ügyes kezű gyerekek egyebek között csempét mintázhatnak, s festhetnek. Eközben bepillanthatnak a kályhaépítés titkaiba is egy tájékoztató film segítségével.

A pavilonban a Xántus múzeum eddig raktárban őrzött kályhagyűjteménye kapott helyet. A kollekció a 17. század végétől a 20. század első feléig szemlélteti a kályhásipar fejlődését. A gyűjtemény - amely a cserépkályhásság szakmai kutatóhelyeként is működik majd - jellegében egyedülálló az országban és Közép-Európában is - hangsúlyozta Csécs Teréz.

Az állandó kiállítás legrégibb darabjai az óriási barokk kályhák, amelyek kastélyok, rangos kúriák nagy belmagasságú termeinek díszei voltak. A múlt század elejét a szecessziós, karcsú polgári kályhák reprezentálják. Összesen 35 kályhát restauráltak, s állítottak ki, de az állandó kiállítást a továbbiakban még újabb darabokkal kívánják bővíteni. Legalább egy kályha befűtésének technikai feltételeit is megteremtik a közeljövőben, hogy a távfűtéshez szokott városi gyerekek megtapasztalhassák a meleget adó kályha hangulatát. Terveznek látványrestaurálásokat is, amikor az érdeklődők megnézhetik, hogy zajlik ez a tevékenység.

Az állandó kiállítás létrehozására az Oktatási és Kulturális Minisztérium Alfa programjából 38 millió forintot nyert pályázat útján a fenntartó Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, amelyet 5 millió forintos önrésszel egészített ki. A múzeum felhívására jelentkeztek támogatók, s pénzt, illetve munkát ajánlottak fel a kályhák restaurálásához. Ők a kályhák örökbefogadói. Van még örökbefogadásra váró iparművészeti érték - jegyezte meg az igazgatóhelyettes. A felajánlásokat a Rómer Alapítvány gyűjti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Fruhmann-házKályhák a pavilonbanKályhák a pavilonbanKályhák a pavilonbanFruhmann Ferenc Antal 1938-ban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár