2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hazatért a Parthenon egyik töredéke

2008. szeptember 25. 12:07

Olaszország ünnepélyesen visszaszolgáltatta Görögországnak az athéni Parthenon közel 200 éve elvitt darabját, a Palermo-töredéket.

A 35-ször 34 centiméteres töredék az eredetileg az épület keleti részéről származó fríz 12 olimposzi istene közül a görög vadászistennőt, Artemiszt ábrázolja, és egész mostanáig a palermói Antonio Salinas Régészeti Múzeumban volt látható.

A Parthenont i.e. 447 és 432 között építették az Athént patronáló Athéné istennő tiszteletére. A márványból emelt templomot szobrok százai díszítették és gyakorlatilag a 17. századig,a török megszállásig épségben fennmaradt. 1687-ben az Athént ostromló velencei haderő ágyútűz alá vette az Akropoliszt, s felrobbantotta a lőporraktárnak berendezett Parthenont.

Michalisz Liapisz görög kulturális miniszternek az átadási ceremónián elhangzott beszéde szerint közel 13 éven át küzdöttek azért, hogy a töredék hazakerüljön, és ez a Parthenon első darabja, amely újra eredeti helyén látható. A márványfríz hazatért darabja az új Akropolisz Múzeum gyűjteményébe kerül. A 129 millió dolláros (21 milliárd forintos) költséggel épült létesítménybe, amely a jövő év elején nyílik meg, négyezernél több antik műtárgy kerül.

A faragott kődarab is azon márványokhoz tartozott, amelyeket Lord Elgin, a 19. századi brit nagykövet távolított el az épületről, és ezt a darabot 1816-ban, hazautazás közben ajándékozta barátjának, a szicíliai brit konzulnak. Elgin azonban a többit magával vitte Londonba, és az 5. századi faragványok ma a British Múzeum kollekciójának részét képezik, amelyek visszaszerzéséért régóta kampányolnak a görögök.

Bár az angolok ezt elutasítják, a hellászi örökségvédők nem adják fel, és ezzel párhuzamosan sok más gyűjteményből, így a New York-i Shelby White kollekcióból, vagy épp a J. Paul Getty Múzeumból is visszavárják egykor elvitt tárgyaikat.

A most hazatért márványdarab mellé két további Parthenon-töredék is érkezik, amelyeket október 8-án a Vatikán fog visszaszolgáltatni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár