2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Krisztus nevét láthatjuk a nílusi Szent Grálon

2008. október 1. 13:47

A Földközi-tenger vizeiből előkerült egy Kis-Ázsiából származó antik edény, a leleten egy görög nyelvű, az i.sz. 50 előtti évekre tett felirat látható, amelyet a kutatók szerint így lehet fordítani: "Krisztusnak, a mágusnak".

Franck Goddiónak, a Tengeralatti Régészet Európai Intézete elnökének, ismert francia archeológusnak az a feltételezése, hogy a Jézus Krisztusra való utalás legrégibb emlékéről lehet szó, korábbiról, mint Szent Pál levelei. Goddio szerint valószínű, hogy Egyiptomban ismerték Jézus Krisztus életét, tudtak a csodatételekről, és a feltámadás történetéről is.

Az alig 9 centi átmérőjű, és 200 gramm súlyú edényen a DIA KHRISZTOU OGOISZTAISZ szöveg olvasható, amely egyesek szerint egyfajta fehérmágiát képviselhet, és annak segítségével talán Jézust akarták feltámasztani. Valószínűleg jóslási rituálék kelléke volt, olajat öntöttek bele és a folyadék rajzolta vonalakból jósoltak.

André Bernard, párizsi szakértő szerint a felirat nagyon sokban emlékeztet az Apostolok cselekedeteinek egyik sorára, ahol a következő olvasható: „A vándorló zsidó ördögűzők közül is megpróbálták néhányan, hogy a gonosz lelkektől megszállottakra ráolvassák Urunk Jézus nevét, ezt mondva: "Kényszerítlek titeket Jézusra, akit Pál hirdet." (Ap. csel. 19:13).


A kutató szerint ez arra utalhat, hogy a korban a gonosz lelkek kiűzésére használhatták a Jézus-nevet, ami azonban nem mindig sikerült: "De a gonosz lélek visszavágott: "Jézust ismerem, Pálról is tudok, de ti kik vagytok?" Ezzel rájuk vetette magát a megszállott ember, kettőt letepert közülük, s úgy elbánt velük, hogy meztelenül és sebekkel borítva menekültek ki a házból (Ap. csel. 19:15-16)." Ennek ellenére azonban valószínű, hogy a Jézus nevével történő ördögűzés élő gyakorlat lehetett a korban.

Antonio Lombatti, a Pseudoscienze cristiane antiche e medievali című honlap üzemeltetője azonban mélyen szkeptikus az ügyben, és szerinte mind a felirat, mind pedig a csésze túl jó állapotban van, ezért nem valószínű, hogy 2000 évet hevert volna a tenger fenekén.

Van, aki szerint az egész elmélet téves, és félreolvasták a feliratot, azon ugyanis nem a KHRISZTOU, hanem a KHRESZTOU név olvasható, így az edény nem hamisítvány, de nem is különleges, és csupán egy Khrésztosz nevű görög férfi számára készülhetett, és semmi köze Jézushoz.

Az Egyiptom tulajdonában lévő edény jelenleg Madridban van, ahol november 26-ig látható az Egyiptom elmerült kincsei kiállításon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár