2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csatározások Edgar Allan Poe-ért

2008. október 5. 16:03 MTI

Edgar Allan Poe születésének 200. évfordulója, 2009. január 19. közeledtével fellángolt a vita az amerikai irodalmi közösségekben arról, melyik város vallhatja magáénak a szerzőt.

Poe Bostonban született, Baltimore-ban temették el és most Philadalphia is hadba száll érte. Edward Pettit Poe-kutató, a kezdeményező azzal érvel, hogy az író legjelentősebb műveit - többek között az Usher-ház bukását, a Morgue utcai kettős gyilkosságot, a Vörös halált és az Aranybogár című novelláját - Philadelphiában írta.

Véleménye szerint Baltimore nem érdemli meg, hogy a városban legyen a sírja, hiszen már az író temetésén is nagyon kevesen jelentek meg, több mint 20 évig sírkövet sem állítottak neki és a baltimore-i Poe House-nak évente kevesebb mint ötezer látogatója van, míg a philadelphiai Edgar Allan Poe Historic Site-nak 15 ezer. Pettitnek sok támogatója van a városban, egyetemi tanárok is kiállnak mellette. Az egyik még érvelését is gazdagította azzal, hogy emlékeztetett: Philadelphia híres amerikaifutball-csapata, a Ravens is Poe híres verséből, A hollóból vette a nevét.

Jeff Jerome, a Poe House kurátora azonban fügét mutatott a philadelphiaiaknak és azt ajánlotta: ha el akarnak tőlük vinni valamit, akkor tegyék ezt John Wilkes Booth - Abraham Lincoln elnök gyilkosa - tetemével, amely szintén Baltimore-ban van eltemetve.

A nagy összecsapás a jövő év január 13-án lesz, amikor Pettit a Philadelphia Free Library-ben nyilvános vitában küzd meg egy még kijelölésre váró baltimore-i rajongóval. Ha Pettit győz és sikerül Poe-t elhozni Baltimore-ból, félbeszakad, jobb esetben Philadelphiában folytatódik egy titokzatos, romantikus hagyomány. Az író halálát követő év, 1850 óta az évfordulón valaki mindig odalop három szál vörös rózsát és egy fél üveg konyakot a sírra. Az ismeretlent a köznyelv Poe Toasternek hívja.

A vita addig is szélesedik, lapok, tv-adók, blogok foglalkoznak vele, nem beszélve arról, hogy más városok is magukénak akarják tudni az írót. Ilyen New York, ahol Poe 1845 körül élt, amikor híres lett A holló publikálásával, vagy Richmond, ahol felnőtt és ahová vissza akart térni. Vetélkedik még a dél-karolinai Sullivan's Island, ahol 1827-ben katona volt és ahová Az aranybogár cselekményét helyezte.

Egyetlen város van csupán, amely, bár érintett, úgy tűnik, nem érdeklődik. Ez szülővárosa: Bostonban az írónak nincsen sem szobra, sem múzeuma, dehát már a közmondás is úgy szól, hogy senki sem lehet próféta a saját hazájában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár