2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar robottal kutatják a Fekete-tenger mélyét

2008. október 8. 14:08

Egy hazai gyártmányú, nagy teljesítményű robot bevetésére készülnek az ukrán víz alatti régészek a Krím-félsziget partjainál. A szerkezet akár 200 méteres mélységből is képes mintákat felhozni a felszínre.

A Szofokl (Szophoklész) nevet viselő robot próbamerülését az elmúlt hét végén hajtották végre. A viharos időjárás miatt csak a felszínhez közel, mintegy 20 méteres mélységben próbálták ki a manőverezőképességét. A mintavételre is alkalmas szerkezet egyébként akár 200 méter mélységben végzett munkára is alkalmas lehet.

A történelem folyamán a Krím-félsziget számtalan különböző kultúrának adott otthont. Már az i.e. 6. században itt alapították meg a görögök Pantikapaiont és Theodosziát. Pantikapaion később Boszporosz néven hatalmát csaknem az egész Chersonesusra kiterjesztette. Ez államot Mithridátész hódította meg, akinek legyőzetésével aztán a római birodalomhoz került. Később a Bizánci birodalom része volt, majd gót uralom alá került. 375-ben a gótokat a hunok győzték le, a későbbiekben pedig a félsziget felváltva a magyarok, kazárok, besenyők és kunok uralma alá került.

Mindebből kiindulva partjainál az archeológusok szerint felbecsülhetetlen régészeti leletek szunnyadhatnak a tenger mélyén. Eddig az ukrán régészek legfeljebb 10 méteres mélységig voltak képesek átkutatni az ősi kikötőkhöz közeli tenger borította területet. A Szofokl egyik legelső éles bevetése során egy 1855-ben elsüllyedt brit háromárbócos hajó roncsait szeretnék alaposabban megvizsgálni a kutatók, amely Balaklava közelében merült a 86 méteres mélységbe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár