2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Összeomolhat a Szent Sír bazilika fölötti kolostor

2008. október 14. 14:59 Háárec

Ha a teljes felújítás nem kezdődik meg idejében, összeomolhat az épület, amelynek tulajdonjogát máig vitatja az etióp ortodox, illetve a kopt egyház.

Az etióp ortodox szerzetesek által lakott és turisták által is látogatott Deir al-Sultan kolostort életveszélyes állapotúnak minősítették a szakemberek. Az épület összeomlása komoly károkat okozna az alatta elhelyezkedő Szentsír-bazilikában is. A templom a kereszténység egyik legszentebb helye: az ugyanis a Golgotára, azaz Jézus keresztre feszítésének, illetve későbbi eltemetésének helyszínére épült.

Izrael vállalná a felújítási költségeket, ám ennek feltétele a két egyház közötti tulajdonjogi vita rendezése. A kolostor két kápolnájára és az etióp ortodox szerzetesek 26 apró cellájára a kopt egyház is tulajdonosi igényt tart, amelyet az ortodoxok nem ismernek el. Így a munkálatok egyelőre nem kezdődhetnek meg.

Matthias érsek, a jeruzsálemi etióp egyház vezetője közel két hete írt levelet az ügyben az izraeli belügyminisztériumnak, és a jeruzsálemi ügyekért felelős megbízottnak: abban az épület állapotán való sajnálkozás mellett a jövendő megállapodás lehetőségéről értekezett. Ráadásul azt is kifejtette, hogy felháborítónak tartják, miszerint Izrael feltételeket szab egy hasonló felújításhoz. Ennek ugyanis semmi köze ahhoz, hogy mi történik az épülettel. Az egyházi vezető a levélhez csatolta a műszaki jelentést: az az életveszélyes statika mellett az elektromos hálózat, és a csatornázás is katasztrofális állapotát hangsúlyozza.

Ez azonban nem az egyetlen vita: a Szent Sír-bazilika használatán ugyanis egy 1757-es felosztás szerint a görög ortodox, az örmény ortodox és a római katolikus egyház is folyamatosan vitázik, illetve abban szintén saját jogát érvényesítené az etióp, a kopt, és a szír ortodox egyház is. Az egyik legismertebb vita akkor robbant ki, amikor egy 19. századi létrát szerettek volna odébb tenni: ebben a mai napig nem sikerült megállapodni, így az még ma is eredeti helyén áll.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár