2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vizsgálat indult a Franco-diktatúrában eltűntek ügyében

2008. október 16. 17:06 MTI

Spanyolországban hivatalos vizsgálat indult csütörtökön a polgárháborúban és a Franco-diktatúrában "eltűntek" ügyében, miután Baltasar Garzón vizsgálóbíró illetékesnek nyilvánította magát az eljárás lefolytatására.

Garzón bíró elrendelte több tömegsír feltárását, köztük azét is, amelybe Federico García Lorcát temették. A költő családja sokáig elutasította a sír felnyitását, de szeptemberben az El País című spanyol napilapnak úgy nyilatkoztak, hogy már nem ellenzik azt. A francóisták feketelistáján szereplő Lorcát 1936. augusztus 19-én Granada közelében végezték ki egy Dioscoro Galindo nevű tanítóval és két szakszervezeti aktivistával együtt, mindenféle tárgyalás és bírósági ítélet nélkül.

A köztársaságpárti áldozatok családjainak több szervezete követelte az igazságszolgáltatástól, hogy derítse ki a polgárháborúban (1936-39) és a Franco-diktatúrában (1939-75) eltűnt hozzátartozóik - tömegsírokban elföldelt több tízezer "elfeledett" áldozat - sorsát, haláluk körülményeit és nyugvóhelyüket.

Garzón szeptemberben már utat nyitott a vizsgálat előtt azzal, hogy információkat kért az eltűntekről az illetékes intézményektől, minisztériumoktól, önkormányzatoktól, a spanyol katolikus egyháztól. Megkereséssel fordult a Valle de los Caídos mauzóleum illetékeseihez is, ahol Franco és a polgárháború több ezer áldozata nyugszik. A spanyol vizsgálóbíró korábban azzal szerzett hírnevet magának külföldön is, hogy nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Augusto Pinochet volt chilei diktátor ellen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár