2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gyógynövényeket használtak a kőkori drogosok

2008. október 21. 11:42 Times Online

A kutatók egyedülálló kőkori droglabor maradványaira bukkantak a karibi térségben, ahol az ősemberek hallucinogén hatású gyógynövénymixeiket készítettek.

A kutatók régóta sejtették, hogy az ősemberek is használtak kábítószereket, azok mibenlétéről azonban pontos bizonyítékok helyett csak áttételesekkel rendelkeztek, a bizarr prehisztorikus festményektől az ásatásokon talált kendermagokig.

Most viszont sikerült feltárni egy kőkori droglabor maradványait: Quetta Kaye és Scott Fitzpatrick régészek kerámiaedényeket, illetve a drogok belélegzéséhez használt csöveket ástak ki Carriacou karibi szigetén. A kupák az i.e. 400-100 közötti időszakból, Dél-Amerikából származnak - az ezzel kapcsolatos elmélet szerint a kábítószer-kereskedelem még ennél is régebbre, az emberiség őskorába nyúlhat vissza.

A Journal of Archaeological Science régészeti szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az eszközökkel hallucinogén anyagokat készítettek, ám azt még nem tudják, hogy pontosan mit is használhattak. A kor karibi világában ugyanis nem találták meg kannabisz nyomait. Vannak azonban alternatívák: Kaye szerint hasonló hatást érhettek el a cohoba nevű szerrel is.

A Mexikóban és Texasban folytatott ásatások szerint az emberiség már 5000 ezer évvel ezelőtt készített hallucinogén szereket: a kaktuszfajták, és a különböző ópiátok mellett kedvelt volt a barlangokban talált penész és a gombák használata is. Richard Davenport-Hines, a narkotikumok történetének kutatója szerint a korai mezőgazdaságra épülő társadalmakban gyakori volt a hasonló szerek használata, hiszen az emberek sokszor csak így tudtak sokáig, borzalmas körülmények között dolgozni a földeken. Emellett a kábítószereknek kezdettől fontos szerepe lehetett a különböző spirituális szertartásokban is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár