2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közhelyeket tanítanak az NDK történetéről

2008. október 28. 10:02

A német gyerekeknek szinte mindent tudniuk kell Hitlerről, ám Erich Honeckerről, és az egykori NDK-ról már csak a közhelyeket ismerik - derül ki a berlini Freie Universität középiskolások között folytatott felméréséből.

Az 5200 gyerek bevonásával elvégzett vizsgálat meglepő részleteket árul el a német oktatási rendszerről: aszerint ugyanis Honecker nem volt diktátor, és a Stasi csupán egy egyszerű hírszerző hálózatként működött. A múlt feldolgozásában a nyugati országrész még ma is az élen jár, és a kutatás bebizonyította, hogy az ott élő gyerekek többet tudnak a kommunista időszakról, alaposabban és átfogóbban ismerik az akkor történeteket, mint keleti kortársaik.

A tanárok helyzete sem egyszerű: miközben a kelet-német múltat a maga valóságában igyekeznek tanítani, elég nehéz szembeszállni a folyamatos nosztalgiával, és saját egykori helyzetük megítélésével. A pedagógusok ugyanis az ideológiai oktatás mellett jelentéseket írtak diákjaikról, és a rendszer egyik nagyon fontos tájékozódási pontját képezték azok a beszámolók, amik a családlátogatásokról születtek. Az 1989-90-es összeomlással aztán a nemzedék meghasonlott önmagával, és míg egyesek mélyen hallgatnak, vagy elhagyták pályájukat, mások a kommunizmus esküdt ellenségei, és meggyőződéses demokraták lettek.

A Kereszténydemokrata Párt szerint - akik a jövő évi választásokon az exkommunista baloldal démonizálásával szeretnének szavazatokat nyerni - a kelet-német történelem oktatása kulcskérdés az iskolákban. Ezen persze nem segít, hogy az NDK története az oktatási időszak végére marad, és egyes helyeken szimplán kihagyják ezt a részt, mert nem jut rá idő, vagy felületesen átsiklanak felette.

Ezek után nem meglepő, ha a gyerekek többsége úgy gondolja, hogy az NDK időszakát csak a Stasi, a berlini fal, és a politikai foglyok fémjelezték, és a mindennapi élet mintha nem is létezett volna.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár