2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Műkincsvita veszélyezteti a londoni olimpiát

2008. október 30. 08:42

Egy görög akadémikus furcsa kijelentést tett a hét elején: szerinte ugyanis ha országa 2012-re nem kapja vissza az Elgin-márványokat, akkor talán azt is fontolóra veszik, hogy nem indítják világ körüli útra az olimpiai lángot.

Az eredetileg a Parthenon díszét képező márványok régóta képezik vita tárgyát: azokat az 1799-1803 közötti brit konzul, Thomas Bruce, Elgin 7. grófja vitte magával, miután engedélyt kapott a hatóságoktól szuvenírek gyűjtésére. A márványokat tengeri úton szállították Nagy-Britanniába, ahol azonban nem fogadta őt mindenki lelkesen: sokan vandalizmusa miatt kritizálták a grófot, akit mindez hidegen hagyott.

A kérdésből parlamenti vita lett, majd a kormányzat 1816-ban a márványok megvásárlásáról döntött, és azokat a British Múzeumban állították ki, ahol ma is az erre a célra építette Duveen galériában láthatók. Az elmozdítást, illetve a későbbi adásvételt később többször is kétségbe vonták, és máig tartó vita kezdődött arról, hogy a köveknek vissza kéne térniük Athénba. A kérdés a jövő év elején megnyíló új athéni múzeum létesítésével csak felerősödött, hiszen annak tetőgalériáját úgy építették meg, hogy ott jelenleg is üres a márványok helye, és azt várják, hogy azok hazatérésével végre újra teljes legyen a kollekció.

Az átadás már a 2004-es olimipiai játékok idején is felmerült, így egy görög akadémikus szerint a 2012-es játékok kiváló apropót szolgáltathatnának egy ilyesfajta lépéshez. Nikolasz Mottasz szerint bár a britek eddig nem tettek semmilyen gesztust, a 2012-es játékokig még négy évük van. Szerinte nagyon kellemetlen pillanatokat szereznének maguknak az angolok, ha a játékok előtt felkeresnék Olümpiát, és a márványok közben még Londonban lennének.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár