2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lopott régiségeket kap vissza Olaszország

2008. november 7. 08:48 MTI

Svájc visszaszolgáltat Olaszországnak 4400 ókori régészeti tárgyat, amelyeket egy bázeli régiségkereskedő házaspártól foglaltak le 2001-ben és azóta is raktárban tartottak az eredetükkel kapcsolatos jogvita lezárásáig - jelentették be Genfben csütörtökön.

Az antikvitások között vannak kerámiatárgyak, bronzszobrocskák és tőrök, és közülük a legrégebbiek i.e. 2000-ből valók, azaz mintegy 4000 évesek, hazaszállításukhoz három nyergesvontatóra lesz szükség. Markus Melzl, a bázeli ügyészség képviselője elmondta, hogy 2001-ben egy itáliai jelzés alapján foglalták le a régészeti anyagot. A kereskedők azóta jogi úton igyekeztek érvényteleníteni a döntést és megakadályozni, hogy a műtárgyakat visszaadják Olaszországnak - de rendre elvesztették a pereket.

A tárgyak többsége Puglia tartományból, Olaszország délkeleti csücskéből (az ókori Apuliából) származik, ahol erős volt a görög kultúra hatása - mondta el az üggyel foglalkozó Guido Lassau svájci régész. Vannak közöttük gazdagon dekorált vázák, valamint olyan nagy edények, amelyekben a bort vízzel keverték. A tárgyak az i.e 5. századtól a 3. századig terjedő periódus gazdagabb sírjaiból kerültek elő. Egy női maszkra emlékeztető kerámiatárgy megőrizte a feltehetően i.e. 300-ban használt vízfestéket, amellyel színezték. "A tárgyak jó állapotban vannak, mivel mintegy kétezer évet vészeltek át egyfajta időkapszulában - mindaddig, amíg a sírrablók kezébe nem kerültek" - mondta a szakember.

Más leletek az etruszkok előtti észak-olaszországi Villanova kultúra emlékei, a bronzfigurák egy része pedig feltehetően Szardínia szigetéről való. A legidősebb tárgy egy tőr, amelyről feltételezik, hogy 4000 éves. A szakértő szerint az anyag értékét nem lehet megbecsülni sem, mivel csak a feketepiacon lehetne forgalmazni ezeket az antikvitásokat. "Olyan ez, mint megkérdezni, mit ér a Mona Lisa. Komoly történelmi értékük van, értékük felbecsülhetetlen." Ám ha a pár el tudta volna adni ezeket a régiségeket (és vannak jelek arra, hogy néhányat sikerült is értékesítenie), milliókat keresett volna - hangoztatta Markus Melzl.

A házaspárt, amelynél lefoglalták a 4400 antik műtárgyat, a svájci titoktörvényre való tekintettel nem nevezte meg a rendőrség, mivel az ellenük Olaszországban és Svájcban indított vizsgálat még nem zárult le. A nő ellen Svájcban lopott tárgyakkal való kereskedés címen emelhetnek vádat, a férfi ellen az olasz hatóságok kulturális kincsek illegális exportja, lopott javakkal való kereskedés és bűnszövetkezetben elkövetett bűncselekmények címén folytathatnak eljárást.

Svájc a múltban a lopott régiségek kereskedelmének egyik központja volt, de 2005-ben szigorította törvényeit és ez átterelte ezt a bűnözési formát Németországba, ahol a szabályozás lazább, s még mindig számos kibúvó létezik - mondta a svájci szakértő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár