2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Óbirodalmi királyné piramisát tárták fel Egyiptomban

2008. november 11. 16:55 MTI

Óbirodalmi piramist tártak fel egyiptomi régészek Szakkarában - az építmény egyes feltételezések szerint Teti fáraó édesanyjának végső nyughelye lehetett.

Zahi Hawass, az Egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője szerint a térségben két éve folynak ásatások, ám a Kairótól 19 kilométerre délre lévő, homokkal betemetett piramist mindössze két hónappal ezelőtt fedezték fel. Ez a 118. piramis, amelyet eddig Egyiptom területén találtak.

Egyiptom főrégésze szerint a piramis Szeseset királyné végső nyughelye lehetett. Fia, Teti fáraó, a VI. dinasztia alapítója volt, aki i.e. 2323 és 2291 között igazgatta a Nílus-parti ország népét. A VI. az Óbirodalom utolsó dinasztiája, amelynek uralkodása a konfliktusok és a központi hatalom meggyengülésének korszaka volt. A dinasztia utolsó fáraója, II. Pepi halála után következett az első átmeneti kor zavargásokkal teli időszaka, amikor Alsó- és Felső-Egyiptom egysége felbomlott, s éhínség tört ki

Az archeológusok korábban megtalálták a fáraó két feleségének piramisát, ám Szeseset királynő sírját mindeddig nem sikerült meglelni. "Szeseset az egyetlen királyné, akinek még hiányzik a piramisa. Ezért vagyok annyira biztos abban, hogy ez az övé" - mondta Hawass, hozzátéve, hogy a lelet gazdagítja majd az Óbirodalommal kapcsolatos ismereteket.

Az ötméteres építmény eredeti magassága elérhette a 14 métert, oldalait fehér mészkő borította, amely a közeli kőfejtőből származott. A régészek két hét alatt tervezik elérni a piramis sírkamráját, ám a főrégész szerint a sírrablók azt nagy valószínűséggel már réges régen kifosztották.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár