2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tízmillió történelmi fotóval bővült a Google

2008. november 19. 09:14

Az 1860-as évektől napjainkig ível az a hatalmas fotóadatbázis, amely tegnap óta érhető el a keresőóriás oldalán.

A Life magazin és a Google közös vállalkozásában újabb fejezettel bővült a keresőóriás digitális világhódítása: a korábbi könyvkereső és a nyomtatott sajtót közzétevő projektek után most a fotók világa következett. Bár a Book Search sokáig szerzői jogi problémákkal szembesült, mostanra ez az akadály is elhárulni látszik, és a nyomtatott sajtós-rész is napról napra újabb fejezetekkel bővül.

A mostani kis lépés valójában hatalmas ugrás: a Google-nak a 20. század talán egyik leginkább befolyásos magazinja, a Life tulajdonosaival sikerült megállapodni a fotótár digitalizálásáról és online közzétételéről. Hasonló projektet már a Yahoo is indított: a Flickr fotómegosztó The Commons részében több történelmi fotóarchívum anyagában is böngészhetünk.

A Life archívumából a már korábban ismert, a világ leghíresebb fényképészei által készített, emblematikus képeken túl olyan anyagok is nyilvánosak lesznek, amelyeket eddig még soha senki nem láthatott. Mostanáig az anyag egyötöde, azaz körülbelül 2 millió kép került fel a netre, ám pár hónapon belül ez a szám elérheti a tízmilliót is.

A gyűjteményben - amelynek 97 százalékát a nagyközönség még nem láthatta - olyan elismert fotósok művei szerepelnek, mint Alfred Eisenstaedt, Margaret Bourke-White, Gordon Parks és W. Eugene Smith. Szerepel a Life archívumában a Kennedy amerikai elnök 1963-as meggyilkolásáról készült amatőr mozgóképes felvétel is, Abraham Zapruder híres filmje, amelyen éppen az a pillanat látható, amint a nyitott autóban hajtó Kennedyt fejen találja a lövés.

A Life 1936-tól 1972-ig volt a legbefolyásosabb képes hetilap, ami híresen nagy hangsúlyt fektetett a fotóira. Talán legismertebb fotója volt Alfred Eisenstaedt 1945-ös győzelemnapi felvétele, amelyen egy amerikai matróz megcsókol egy ápolónőt a New York-i Times-téren. A Life-ban olyan hírességek közölték folytatásokban emlékirataikat, mint Harry S. Truman amerikai elnök, Sir Winston Churchill brit miniszterelnök és Douglas MacArthur tábornok, a második világháború egyik legnagyobb amerikai hőse. A Life 1972 és 1978 között egyetlen különszámmal jelent meg, majd 1978-tól 2000-ig havilapként létezett. Ezután négy évig szünetelt a lap, majd 2004 és 207 között a Time mellékleteként adták ki. Az utolsó szám 2007 április 20-án jelent meg, de a brand nem halt meg: azóta is adnak ki könyveket a Life logójával.

Aki pedig a hazai történelemmel kapcsolatban keresgélne, az Magyarország 20. századi históriájának pillanatairól is bőven talál képeket az adatbázisban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár