2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már böngészhető a Haydn-év honlapja

2008. november 26. 17:44 MTI

Közös programok és jegyértékesítés, együttes kommunikációs és marketing akciók jelzik, hogy jó az együttműködés a Haydn-év osztrák és magyar szervezői, Burgenland tartomány és a Klassz Zenei Iroda között; az emlékév osztrák internetes oldala mellett már a magyar honlap is böngészhető - hangzott el a Haydn-évről tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón, az MTA Zenetudományi Intézetében.

Mint azt Erdődy Orsolya, a Hungarofest Kht. keretében működő Klassz Zenei Iroda vezetője elmondta, a magyarországi programsorozat A teremtés című Haydn-oratórium előadásával indul a Művészetek Palotájában, a Londoni Filharmonikus Zenekart és Kórust Fischer Ádám vezényli a január 1-jei hangversenyen. A magyar karmester, az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar alapítója Kismartonban (Eisenstadtban) és Fertőd-Eszterházán is kiemelkedő művésze az eseményeknek - jegyezte meg Fischer Ádám munkáját méltatva Helmut Bieler, az osztrák tartomány kulturális tanácsosa.

Május 31-én, Haydn halálának 200. évfordulóján mindkét autentikus helyszínen elhangzik A teremtés című oratórium. De nemcsak Kismartonban és Fertőd-Eszterházán, hanem a világ számos más pontján is hallhatja a híres Haydn-művet a közönség, hiszen az osztrák fél kezdeményezésére az oratórium címére utalva World Creation Day-jé nyilvánították az évfordulót - fűzte hozzá Erdődy Orsolya. Tájékoztatása szerint Magyarország is csatlakozott a kezdeményezéshez, így a budapesti Zeneakadémia mellett Esztergomban, Sopronban, Balatonfüreden és Pécsett is megszólal az oratórium. A Haydn-év szerdától elérhető magyar honlapján (www.haydn-2009.hu) további előadók regisztrációját is várja a Klassz Zenei Iroda.

Május 29. és 31. között az MR Bartók Rádió az Osztrák Haydn Ünnepi Játékokkal közös fesztivált rendez Eszterházán, a koncerteket - mivel a European Broadcasting Union több állomása is közvetíti - mintegy 120 millióan hallgatják majd - hangsúlyozta Erdődy Orsolya. Lesznek magyar programok az ország határain kívül is, a magyar kulturális intézetek ugyanis több európai nagyvárosban készülnek az emlékévre. Mint azt Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára elmondta, a szaktárca által biztosított 400 millió forintos támogatási keretből mintegy 15 millió forintot különítettek el arra, hogy a magyar kulturális intézetek Berlinben, Londonban, Prágában, Pozsonyban, Sepsiszentgyörgyön és Belgiumban is szervezzenek a nagy zeneszerzőre emlékező eseményeket.

Helmut Bieler tanácsos ismételten kiemelte, hogy Ausztriában 10 millió eurót (mintegy 2,6 milliárd forintot) fordítanak az ünnepségekre. E keret egy része az osztrák-magyar pr- és marketing-együttműködésre költhető. Az együttműködés keretében a közös programok mellett például mindkét országban hirdetik a másik fél rendezvényeit, valamint árulnak jegyeket mindkét országban megrendezett eseményekre. Az emlékév programfüzete mindkét országban kétnyelvű, és mindkét honlap tartalma is olvasható - a "kötelező" angol mellett - magyar és német nyelven egyaránt.

Egy hónappal ezelőtt Kismartonban Helmut Bieler átadott Csák Ferencnek egy különleges értékű Haydn-partitúrát: az Armida kottáját a Magyar Nemzeti Múzeum egy kiállításához kölcsönzi az osztrák fél. A szerdai sajtótájékoztatón az államtitkár Bieler tanácsosnak viszonzásképp átnyújtotta Haydn Búcsúszimfóniájának az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött partitúráját, amelyet Kismartonban állítanak majd ki.

Tallián Tibor, a sajtótájékoztatónak helyet adó MTA Zenetudományi Intézetének igazgatója beszámolt arról, hogy nemzetközi zenetudományi konferenciát és Haydn-kiállítást is rendeznek majd május 27. és 30. között az intézet budai palotájában, amelyet a tanácskozás kezdetére a Magyar Tudományos Akadémia 120 millió forintos költséggel technikailag felújíttat.

Joseph Haydn osztrák zeneszerző, a zeneirodalom egyik legtermékenyebb alkotója 1732. március 31-én született Rohrauban. 1759 és 1761 között Morzin gróf házi zenekarának igazgatójaként dolgozott, majd Esterházy Pál Antal herceg szerződtette másodkarmesternek Kismartonba, ahol 1766-ban első karmester lett. 1769-ben a zenekar a Fertő-tó közelében lévő eszterházai (a mai fertődi) kastélyba települt. 1790-ben az együttest feloszlatták, de Haydn karmesteri rangja megmaradt és évi nyugdíjat biztosítottak számára. A mester Bécsbe költözött, majd eleget téve a többszöri meghívásoknak, Londonba utazott, ahol óriási ünneplésben részesült. A 12 londoni szimfóniával művészi fejlődésének csúcsára ért. 65 éves korában írta meg A teremtés és Az évszakok című oratóriumait, s ebből az időből származik hat ünnepi miséje is. Haydn 1809. május 31-én hunyt el Bécsben, de a kismartoni kápolnában nyugszik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár