2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kínából származik a legrégibb marihuána

2008. december 1. 11:48

A kínai kutatók, egy, az ország északnyugati részén található sírban megtalálták a világ legrégibb marihuána-készletét - tudhatjuk meg egy most publikált tanulmányból.

A Hszincsiangban fellelt vadkender 2700 éves és azt pszichoaktív hatása miatt termeszthették, nem pedig ruházkodási céllal - számoltak be róla a kutatók a Journal of Experimental Botany című szakfolyóirat legújabb számában. A 789 gramm szárított kannabiszt egy világos hajú, kékszemű, fehér bőrű férfi mellett találták meg, aki az északnyugat-kínai gusi kultúra sámánja lehetett. A 45 év körüli sámán mellett egy bőr kosarat, egy fából faragott kupát is találtak, amelyek a túlvilági élethez lehettek szükségesek.

A különösen száraz klíma miatt akár a sámán maradványai, akár a marihuána különösen jó állapotban maradtak fenn, ezért a kutatók korábban nem tapasztalható alapossággal vizsgálhatták meg a még mindig zöld színű szert. Dr. Ethan B. Russo neurológus, a tanulmány egyik szerzője szerint a mostani tanulmányok alapján ez a legrégibb nyoma annak, hogy a világon bárki kannabiszt használt volna.

A marihuána használatának nyomai az ókorba nyúlnak vissza: ahogy azt áttekintő cikkünkben is bemutattuk, az ókori Egyiptomtól Hérodotoszig sok helyen hivatkoznak a kenderre. Ennek azonban egész mostanáig nem volt nyoma, és ez az első lelet, amit szakértők is megvizsgálhattak.

A 18 - többségében kínai - kutató a kannabiszon a radiokarbonos kormeghatározás mellett genetikai vizsgálatokat is végzett, illetve a magok közül 100-ból új növényt is próbáltak hajtatni, ez utóbbi azonban nem sikerült. Az viszont kiderült, hogy a marihuánában nagyon magas volt a THC tartalom, annak pontos arányát azonban a minták kora miatt nem lehetett megállapítani. szintén nem lehetett megállapítani, hogy a szert milyen módon használták, hiszen a sírban semmilyen ehhez szükséges pipát, vagy segédeszközt nem találtak.

A vizsgálatok nem voltak egyszerűek: azokra a Sativexet, egy kannabisz származékokból készülő fájdalomcsillapítókat gyártó cégnél került sor, Anglia déli részén egy szigorúan titkos helyen. Arra azonban 11 hónapot kellett várni, hogy a kínai hatások engedélyezzék a kannabisz elszállítását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár