2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Regionális raktárbázis segíti a szombathelyi régészeket

2008. december 6. 15:12 MTI

Átadták a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) nyugat-dunántúli regionális központját és raktárbázisát Szombathelyen; az ezer négyzetméter alapterületű létesítményt pénteken Virágos Gábor, a szervezet főigazgatója avatta fel.

"Ez a létesítmény arra alkalmas, hogy a régióban folyó régészeti feltárások helyszínéről beérkező leletanyagot arra az időszakra tárolja, amíg a feldolgozás megtörténik, illetve egy rövidebb időre szükség szerint tartós tárolást is biztosítani tud" - mondta.



Hozzátette: a KÖSZ-nek nem feladata múzeumi gyűjtemények kialakítása, regionális központjaik szorosan együtt kívánnak működni a megyei múzeumokkal. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szakszolgálat által feltárt, kimentett és részben feldolgozott leletek elsősorban a múzeumok gyűjteményét gazdagíthatják majd. Ha valamilyen okból mégsem tudnák ezeket átvenni az intézmények, a Nemzeti Múzeum raktáraiba, illetve a szolgálat egy szintén építés alatt lévő központi raktárába kerülhetnek.

Virágos Gábor a regionális központ felavatása alkalmából átadott három speciálisan felszerelt járművet is, amelyek a régészek terepen végzett munkáját könnyíthetik meg. Ilon Gábor, a nyugat-dunántúli regionális központ projektvezető régésze sajtótájékoztatón elmondta: a régióban jelenleg hét régész, tíz régésztechnikus, hat technikus, hat mosó és három restaurátor dolgozik. Természetesen az ásatásokon főleg a földmunkák elvégzésére mindenütt jelentős számú segítőt alkalmaznak.

Az átalakított kétszintes épület alsó részében kaptak helyet a raktárak és azok a helységek, ahol a begyűjtött és részben már szétválogatott leletek mosását végzik. Az emeleten folyik a rendszerezés, az értékelés, valamint a leletanyag számítógépes feldolgozása, a helyszíni- és műtárgy fotók digitalizálása.

Jelenleg a régióban a 86-os főút váti, szelestei és enesei elkerülő szakaszainak építését megelőző régészeti feltárások adnak munkát a KÖSZ szakembereinek. Nemrég Vátnál jelentős leletre is bukkantak, egy romanizált kelta közösség helyi vezetőjének sírját tárták fel, ahonnan nagy számban kerültek elő arany és ezüst ékszerek, valamint vasból készült használati tárgyak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár