Német fotótörténelem gazdagítja a Wikipédiát

2008. december 8. 11:27

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=22632

A Német Szövetségi Levéltár 100 ezer fotó szabad felhasználására adott engedélyt az online enciklopédia számára - olvasható a szervezet hétvégi sajtóközleményében.

A képeket december 4-e óta a Wikimedia Commons oldalon érhetjük el, 3,5 millió további szabadon felhasználható médiaanyag között. Az intézmény oldalán (www.bild.bundesarchiv.de) már korábban közzétett képek a weimari köztársaság, a német gyarmati időszak, a Harmadik Birodalom és a német újraegyesítés korszakába biztosítanak betekintést. A levéltár oldalán közétett képeket főként tudományos kutatók és újságírók használták, ám a szakemberek reményei szerint ezzel a megállapodással egyre többen keresik majd az anyagaikat. Erre szükség is lehet, mert a Wikipedia is az olvasók segítségét kéri a képek rendszerezésében.

A bejelentés szerint a mostani adomány volt a legnagyobb hasonló kezdeményezés, mióta 2004 szeptemberében a Commons oldal életre kelt. A enciklopédia közleménye szerint a képek nagyban segítenek majd 10 millió cikkük illusztrálásában. A könnyebb navigálás érdekében a képekhez kapcsolódó személyeket és helyeket a Német Nemzeti Könyvtár és az adott személyek Wikipédiás adatlapjaihoz is hozzálinkelik majd. A felvételek a Creative Commons 3.0 BY-SA licenc hatálya alá tartoznak, azaz átvételük vagy leközlésük csak a fotók készítőinek és a licenc feltüntetésével használhatók.

A berlini Szövetségi Levéltár állománya azonban még további kincseket rejt: ott az 1860-as évektől közel 11 millió fényképet és plakátot őriznek.