2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Márkahamisítók az ókori Rómából

2008. december 8. 13:15 Discovery News

Az olasz kutatók egy olyan ókori üzemet fedeztek fel Modenában, ahol a Római Birodalom legnépszerűbb olajlámpásainak egy részét készítették. A tömegtermelésben gyártott világítóeszközök annyira népszerűnek bizonyultak, hogy a márkákat már a korban is meghamisították.

A cserépgyár romjait az olaszországi Modenában (Mutina) fedezték fel, a város ókori falaihoz közel épülő lakópark alapozási munkálatai során. Donato Labate, az ásatást vezető régész szerint egy hatalmas római épületegyüttest találtak, amely több száz olajlámpás maradványával volt tele, és azokon egytől-egyig a készítőik nevei szerepelnek.

A gyári lámpások voltak a római idők első, tömegtermelésben készített árucikkei, és azok gyártóinak neveit az agyag aljába pecsételték. Az üzemben a kor leghíresebb márkái (Strobili, Communis, Phoetaspi, Eucarpi és Fortis) közül mindegyikből találtak pár darabot. A termékekkel három kontinens piacait árasztották el, és közülük a Fortis volt a leginkább népszerű.

Ez volt egyben a világ egyik első ismert kalózmárkája is: a Fortis nevet és pecsétet elég hamar lemásolták - mondta el Labate. A kutatók régóta gondolták, hogy ez a brand Modenából származik, ám erre egész mostanáig nem rendelkeztek bizonyítékkal. Az ókori üzem egyébként azért épült az egykori falakon kívülre, hogy egy esetleg tűz ne vezessen Mutina teljes pusztulásához.

A gyárban egy Herkulest ábrázoló ókori terrakotta szobrocska, illetve 14 ólomgolyó is előkerült, amelyeket talán az i.e. 43-ban a város mellett vívott ütközetben használhattak. Akkor Decimus Brutus csapatai szenvedtek vereséget Marcus Antonius és Octavianus légióitól.

A lámpásokat és a többi, most felfedezett tárgyat december végétől a helyi régészeti és Néprajzi Múzeumban állítják majd ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár