2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Életre kelt reneszánsz Szegeden

2008. december 9. 12:25 MTI

A reneszánsz kori budai udvari életet mutatja be a szegedi Somogyi könyvtárban keddtől látogatható tárlat, amelyen olyan nagy történelmi alakok élethű másával találkozhatnak az érdeklődők, mint Leonardo da Vinci, Janus Pannonius, Kinizsi Pál, Galeotto Marzio vagy éppen Beatrix királyné.

A kiállításon öt képben huszonkilenc figura: férfiak, nők és gyermekek életnagyságú, élethű figurái láthatók kézzel varrt ruhákban, kézzel faragott bútorok között. Palotás Erika szervező elmondta: a CodeEx kiállítás a reneszánsz kor háromdimenziós képe, élethű jelenetek mutatják be az akkori életet. A kiállítás megtervezésében történész szakértők vettek részt, az ábrázolásmódokat viselet- és irodalomtörténészek szakmai felügyeletével végezték, a kivitelezési munkákat szobrászok és jelmezkészítők, kalap- és parókakészítők segítették.

A figurák a filmes világban használatos szilikon technológiával készültek, amellyel az igazi bőr felületekhez megdöbbentően hasonló eredményt értek el. Orvosi műszemek és szőr-, valamint hajbeültetéssel a bábuk minőségben a nyugat-európai vagy az Amerikában látható panoptikumok színvonalát mutatják. Leonardo fejét például másfél hónapig "szőrözték". Az anyag összeállítását hat hónapos kutatómunka előzte meg.

A budavári kultúrát bemutató tárlat egy három lépcsős kiállítás első anyaga, a második ütemben Beatrix gyermekkórusa és az igazságszolgáltatás mutatkozik majd be, a harmadikban pedig a középkori szakmákat szeretnék megismertetni a közönséggel - mondta el Palotás Erika. Hozzátette: a panoptikum műfaja világszerte nagyon népszerű, a különböző műveltségi szintű és különböző korú embereket is képes megszólítani akár már óvodás kortól. Az egyes jelenetek élethelyzetei színes történelemórákra, oktatásra is alkalmasak, sőt korcsoportra szabott tematikus tárlatvezetést is igényelhetnek a látogatók.

A kiállítás Kiskunfélegyháza után érkezett Szegedre, majd februártól már Gyulán láthatja a közönség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár