2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pécsett is kiállítják Tiziano Madonnáját

2008. december 11. 10:22 MTI

Pécs első vidéki városként állíthatja ki Tiziano Madonnáját: a 2005-ben felbukkant, Mária gyermekével és Szent Pállal című kép január 7. és február 6. között lesz látható a Művészetek és Irodalom Házában - közölte az intézmény igazgatója szerdán Pécsett, sajtótájékoztatón.

Kőhalmi Andrea beszámolt arról, hogy a magángyűjtő tulajdonát képező, a Szépművészeti Múzeumban letétbe helyezett festményt a múzeum és a pécsi művészetek háza között kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően láthatja a közönség a restaurálás izgalmas folyamatát ábrázoló tablókkal együtt. Hozzátette: a tízmillió dollárra biztosított műkincs szállítására, fogadására, őrzésére már megtették a szükséges intézkedéseket, és legalább kétezer látogatóval számolnak, akiknek a tárlat ideje alatt reneszánsz programokkal kedveskednek.

A művészetek házában ad koncertet a Discantus Énekegyüttes, a Mandel Quartett, ezen kívül lesz reneszánsz vacsoraest, restaurátor workshop gyerekeknek, fiatal képzőművészek pedig fénnyel, hanggal, textillel beszélnek majd saját, 21. századi reneszánszukról - mondta el Kőhalmi Andrea. Az igazgató utalt rá: a Mária gyermekével és Szent Pállal című kép ismeretlen olasz mester alkotásaként sokáig egy pécsi lakás falát díszítette, majd három évvel ezelőtt a Nagyházi Galéria aukcióján bukkant fel és 140 millió forintos áron kelt el. A pénzben kifejezhető értékét ma 1,4 milliárd forintra becsülik.

A művész sajátkezű változtatásai sorát kimutató - azóta készült - röntgenfelvételek, továbbá a leltári leírás, mely bizonyítja, hogy a kép a 17-18. században Tiziano Vecellino (1488/90-1576) műveként számon tartva a modenai hercegi gyűjtemény kincsei közé tartozott, igazolta a Szépművészeti Múzeum művészettörténészét, Tátrai Vilmost, aki elsőként mondta ki, hogy a Madonna valószínűleg Tiziano alkotása. A festmény művészi értékét tekintve a legjelentősebb az elmúlt fél évszázadban Magyarországon előkerült műkincsek között.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár