2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem oszlatták fel Churchill titkos hadseregét

2008. december 15. 09:07 BBC News

A közhiedelemmel ellentétben a második világháború befejeztével nem oszlatták fel a Churchill titkos hadseregeként is ismert Különleges Hadműveletek Végrehajtó Egységét (Special Operations Executive - SOE), hanem annak tagjai egy másik titkosszolgálaton belül tovább tevékenykedhettek - derült ki a brit Nemzeti Levéltár titkosítás alól idén ősszel feloldott aktáiból.

A SOE-t, amelyet az ellenséges országokban végrehajtandó szabotázsakciókra hoztak létre, 1946 januárjában hivatalosan megszüntették. Az ügynökök korábban a legkülönbözőbb feladatokat hajtották végre: szabotázsok, gerillaakciók, ellenséges propaganda hadjáratok, és gazdasági hadviselés kötődnek a nevükhöz. Ezt a tevékenységet Európa mellett a Közel-Keleten és Ázsiában is kifejtették: kutatóik tökéletesítették a titkos kommunikáció formáit, és különleges fegyvereket hoztak létre. A tagok a kiképzőiskolákban a kor legmagasabb szintű kémkiképzését kapták, így az ügynökök azt is megtanulták, hogy miként lehet puszta kézzel a leghatékonyabban embert ölni.

A béke beköszöntével a kormányzat aztán kezdetben azzal érvelt, hogy a SOE feloszlatására nincs szükség, ugyanis egy hasonló egységre bármikor szükség lehet majd. Lord Selborne szerint a kommunista Európában is sok bevetésre lehet majd szükség, ám a munkáspárti kormányzat nem volt ilyen együttérző: a feloszlatásról szóló rendeletet Clement Attlee jegyezte.

A most közzétett aktákból azonban az derül ki, hogy ez csak a látszat volt: a SOE 280 vezető beosztású tisztjét a Titkos Hírszerző Szervezethez (SIS), a későbbi MI6 elődjéhez helyezték, ahol továbbra is teljesen függetlenül dolgozhattak tovább. A döntést azonban pár héten belül felülbírálták, és a két szerv egyesítéséről döntöttek. Ez nem volt szokatlan, hiszen a SIS és az SOE már a háborúban is több közös akciót hajtott végre, ám módszereik sokszor különbözőek voltak. Az 1909-ben alapított SIS a titkos hírszerzésre fókuszált, míg az 1940-ben létrehozott SOE a jóval nyíltabb, erőszakosabb megoldásokat preferálta, és az ő eljárásaik jóval közelebb voltak a James Bond-filmekben látott akciókhoz.

A kérdés szakértői szerint a hasonló összeolvadással az SIS járt jól, ugyanis nekik az SOE-vel ellentétben nagyon kevés kiképző központjuk volt, és a kutatási területen is elég szegényesen álltak. A SOE az elkövetkező bevetések során is háttérbe szorult, hiszen a terveket az SIS készítette el, és a külügynek jóvá kellett hagynia azokaz, így a korábbi független és önálló akciók korának is vége lett. Ez persze nem tartotta vissza az SOE egykori vezetőit, hogy folytassák korábbi tevékenységüket.

A Baltikumban és Ukrajnában végrehajtott titkos akcióknak 1949-ben lett vége: amikor ugyanis kiderült, hogy a Szovjetunió rendelkezik atomfegyverrel, egy titkos kormányzati bizottság arról határozott, hogy nem szabad atomháborút kockáztatni a hasonló kémakciókkal. A további részletek azonban homályba vesznek: míg a britek hazai elhárítása, az MI5 folyamatosan teszi közzé archív iratait, az MI6, azaz az SIS utódja nem tervez hasonló lépéseket, sőt további titkosításokon gondolkodnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár