2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ehnaton lehetett Tutanhamon apja

2008. december 17. 17:45 Discovery News

Fantasztikus bejelentéssel álltak elő az egyiptomi kutatók: egy feliratokkal díszített mészkőtömb segítségével sikerült kideríteni, hogy Ehnaton, a vallásreformer fáraó lehetett Tutanhamon apja.

Záhi Havvász, az Egyiptomi Régészeti Hatóság vezetője szerint a történelem egyik legnagyobb és legrégibb rejtélyét sikerült megoldani. A felfedezéssel egyben azt a másik, jelenleg igen népszerűnek számító teóriát is sikerült megcáfolni, hogy Tutanhamon Szemenhkaré fáraó fia lehetett.

A Havvász vezette régészcsoport pár hónappal ezelőtt el-Asmuneinben, egy Kairótól 250 kilométerre fekvő település raktárában végzett vizsgálatokat. Ott bukkantak rá arra a mészkőtömbre, amelynek felirataiból kiderül, hogy Tutanhamon Tell-el Amarnában, Ehnatonnal élt, és ott nősült meg. A szöveg egyben arra is bizonyítékot szolgáltat, hogy a fiú saját féltestvérét, Anheszenamont, apja Nofertitivel kötött házasságából származó lányát vette el.

A most talált sziklatömböt több másikkal együtt egy II. Ramszesz (i.e. 1279-1213) uralkodása idején épített templom maradványai között lelték fel. A vizsgálatok fényt derítettek arra is, hogy a követ nem akkor faragták meg, hanem azt az amarnai romok újrahasznosításából nyerték. Ehnaton (i.e. 1353-1336) sivatagi városa, amelyet szenvedő munkások építettek, a Napisten uralma előtt tisztelgett volna, és egyben a szakítást is kifejezte volna a korábbi papság uralmával. A vallásreformer uralkodó halálával azonban a várost hamar elhagyták, és később az épületek egy részének lerombolásáról és újrahasznosításáról döntöttek.

Az ifjú fáraó pontos identitása sírjának 1922-es felfedezése óta tartja izgalomban a kutatókat. Életéről elég keveset tudunk: Amarnában élve neve még Tutanhaton volt, és csak kilenc éves korában, i.e. 1333-as trónra lépésekor, Thébába költözve vette fel a Tutanhamon nevet. Alig tíz évvel később hunyt el, családja vérvonalának utolsó férfitagjaként, és azzal a a18. dinasztia uralmának is vége lett az országban, megnyitva az utat a katonai vezetők előtt.

A fáraó életének titkait az egyiptológusok régóta próbálták megfejteni, és Havvász vezetésével az elmúlt években a fáraók sorrendjét is pontosították volna. Talán Tutanhamon a legkeményebb dió: voltak, akik már korábban is Ehnaton apasága mellett kardoskodtak, illetve mások III. Amenhotep törvénytelen fiának tartották. Szintén ismeretlen, hogy ki lehetett a fiú anyja: vannak, akik szerint Ehnaton egy másik felesége, míg vannak, akik Nofertiti mellett tették le voksukat.

Hasonló szellemben végezték el a vizsgálatokat nemrég a Tutanhamon sírjában talált magzatokon is, amelyekből Tutanhamon és Anheszenamon génjeinek egyezésével kiderülhet a valóság.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár