2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tisztogatás az ukrán közkönyvtárakban

2008. december 18. 12:09 MTI

Ukrajna kulturális minisztériuma körlevélben szólította fel megyei hivatalait, hogy vizsgáltassák át a közkönyvtárak könyvállományát, és vitessék archívumba az úgymond kommunista és (orosz) soviniszta tartalmú köteteket - írta szerdán a kijevi Szegodnya című napilap online kiadása.

Az utasítás kapcsán Tina Pereszunyko, a kulturális tárca sajtótitkára az orosz nyelvű újságnak elmondta, hogy az intézkedés "az ukránellenes állami ideológia népszerűsítésének a megszüntetésére irányul".

A cikk ugyanakkor azt állítja, hogy a minisztérium a sztálini totalitariánus rezsimet igazoló, az ukrán államiság eszméjéhez, valamint az ukrán mentalitáshoz és nyelvhez nem kellő tisztelettel viszonyuló, továbbá az ukránokban kisebbrendűségi érzést keltő irodalmat minősíti sovinisztának. Ilyennek értékeli a tárca azokat a műveket is, amelyek kommunista szemszögből ábrázolják az ukrán történelmet, és az oroszokat az egykori Szovjetunió más népeihez képest haladóbbnak tüntetik fel - mutat rá az írás, amely szerint ebbe a kategóriába klasszikus szerzők irodalmi alkotásai is besorolhatók.

A lapnak nyilatkozó Natalja Morozova, a Vinnyica megyei tudományos könyvtár igazgatója kifejtette, hogy a minisztériumi körlevél nem tartalmazza a polcokról eltávolítandó könyvek címeinek és a nemkívánatos szerzőknek a listáját, sem pedig a "soviniszta irodalom" pontos meghatározását, ezért akár Majakovszkij, Bulgakov vagy Tolsztoj művei is zár alá kerülhetnek.

Ugyanakkor Jekatyerina Szamarec, a Dnyipropetrovszk megyei kulturális főosztály vezetője azt közölte, hogy a minisztériumi levél azoknak a köteteknek az eltávolítására helyezte a hangsúlyt, amelyekben előfordul a Sztálin, a Lenin és a Marx név, vagy amelyek tartalmazzák a Szovjetunió Kommunista Pártjának programját, kongresszusi határozatait. Történik mindez akkor, amikor a pénzügyi-gazdasági világválság miatt Ukrajnában is egyre keresettebb könyv Marx Tőkéje, és a közkönyvtárak olvasóinak körében nő az érdeklődés a szovjet korszakban kiadott művek iránt - olvasható a kijevi lapban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár