2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elmarad a Báthory hazai premierje

2008. december 18. 16:29 MTI

Január elsején nem mutatják be a Báthory című filmet a magyar mozikban, mert a cseh Jakubisko Film és a magyar Budapest Film felbontotta egymással a szerződést. A cseh cég, amely magyar partnerét okolja a történtekért, más forgalmazót keres a Báthory Erzsébet grófnőről szóló alkotás magyarországi bemutatásához.

A Budapest Film tájékoztatása szerint a társaság 2006 óta rendelkezett a film magyarországi jogaival, a mozibemutatót többszöri halasztás után január elsejére tűzték ki. "A bemutató körülményeivel kapcsolatos véleménykülönbségeinkről az elmúlt hónapokban folyamatos tárgyalásokat folytattunk az eredeti jogtulajdonossal. Megállapodásra azonban legnagyobb erőfeszítéseink ellenére sem tudtunk jutni, így a szerződés az eredeti jogtulajdonos és a Budapest Film Kft. között megszűnt" - írták közleményükben.

Martin Hrdy, a Jakubisko Film képviselője az MTI prágai tudósítójával azt közölte, hogy a Báthory című cseh-szlovák-magyar-angol koprodukcióban készült történelmi játékfilm januári magyarországi premierjét azért mondták le, mert a magyar forgalmazó, a Budapest Film nem tartotta be a Jakubisko Filmmel kötött megállapodást. "A szerződést még 2006-ban írtuk alá, de annak több pontját a Budapest Film nem tartotta be. A felek ezért megállapodtak a szerződés felbontásában, s a Jakubisko Film most más partnert keres a Báthory magyarországi forgalmazásához" - mondta Hrdy.

A szerződésbontás konkrét okait firtató kérdésre válaszolva Martin Hrdy kifejtette, több probléma is adódott: a Budapest Film egyrészt nem volt hajlandó teljesíteni bizonyos pénzügyi kötelezettségvállalásait, másrészt pedig nem tartotta be a premierrel kapcsolatos megállapodásokat, konkrétan azt, hogyan kell ennek az eseménynek lezajlania, kinéznie. Későn adta át a Jakubisko Filmnek a háttéranyagokat is, így az már nem tudta felhasználni őket. A Jakubisko Film nem volt elégedett azzal sem, ahogy a magyar partner a film magyarországi forgalmazásának a reklámkampányát megszervezte.

"Bár a Báthory magyar koprodukcióban is készült, tehát létrehozásához magyar fél is hozzájárult, a Budapest Film az alkotást mégsem akarta hazai filmként forgalmazni, hanem mint művészeti filmet szerette volna a nyilvánosság elé vinni. Ezzel mi nem értettünk egyet" - jegyezte meg Hrdy. "Miután a tárgyalások során még más problémák is felmerültek, kölcsönösen megegyeztünk a szerződésbontásban" - szögezte le a Jakubisko Film képviselője.

A nagyszabású történelmi drámát a cseh és a szlovák mozikban nyáron kezdték vetíteni. Szlovákiában november végéig több mint 400 ezer néző látta, s ezzel minden idők legsikeresebb filmje lett. Csehországban több mint 800 ezer ember váltott jegyet a Báthoryra, ami a filmet az idei év legsikeresebb alkotásának minősíti. A júliusi Karlovy Vary-i filmfesztiválon lezajlott premier alkalmával nyilvánosságra hozott adatok szerint a Báthory Erzsébet (1560-1614) magyar grófnő legendákkal átszőtt történetét feldolgozó mű mintegy 400 millió cseh koronába, azaz mintegy négy milliárd forintba került. Az eredeti költségvetés 300 millió cseh koronával számolt.

A premier előtt Juraj Jakubiskót, "a kelet-európai Fellinit" a világ filmművészetéhez való jelentős hozzájárulásáért Kristályglóbusszal tüntette ki a nagy tekintélynek örvendő nemzetközi fesztivál rendezőbizottsága. "A filmben nem a véres grófnőt, hanem Báthory Erzsébetet, mint személyiséget kívántam bemutatni. Hogyan sikerült, azt a nézők fogják eldönteni" - mondta akkor új filmjéről Jakubisko. Báthory Erzsébet szerepét Anna Friel angol színésznő alakítja. Rajta kívül több ismert világsztár - például Franco Nero, Hans Matheson - is játszik a 140 perces történetben. Franco Nero II. Mátyás királyt alakítja. A film négy nyelvi változatban - angol, cseh, szlovák, magyar - készült. Operatőrként a film forgatásában Kende János is közreműködött.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár