2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ingyen nézhető magyar klasszikusok az interneten

2008. december 21. 10:42 MTI

A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) az ünnepek alkalmából különleges "ajándékkal" készült a régi filmek kedvelőinek: ingyenesen letölthetővé tettek egy válogatást az elmúlt 77 év magyar filmklasszikusaiból, világhíradóiból, televíziós műsoraiból, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vizsgafilmjeiből.

"A honlapot elsősorban azzal a céllal hoztuk létre, hogy felmérjük, mekkora érdeklődést tudnak kiváltani a régi filmek, híradók illetve egyéb, a NAVA gyűjteményébe tartozó televíziós- és filmes anyagok" - mondta el Kitzinger Dávid, a Neumann Kht. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a 77filmajandek.nava.hu oldalnak már elindítása napján, pénteken olyan sok látogatója volt, hogy az eredeti tízszeresére kellett növelniük a sávszélességet.

A honlap kínálata december 31-ig bárhonnan megtekinthető, január 1-től azonban a játékfilmek és a tévéműsorok csak úgynevezett NAVA-pontokról lesznek elérhetőek. Kitzinger Dávid elmondta, hogy országszerte 600 iskolában, illetve könyvtárban működnek NAVA-pontok, amelyekről a diákok ingyenesen elérhetik a NAVA-gyűjtemény egyre bővülő anyagát.

A 77 filmajándék oldalán található tartalmakat a látogatók ingyen továbbküldhetik ismerőseiknek. A honlapon többek között olyan filmklasszikusok kaptak helyet, mint az Állami áruház, a Körhinta, a Szindbád, a Sodrásban, a Liliomfi, vagy a Megáll az idő. A filmek mellett korabeli filmhíradók és televíziós kordokumentumok is a kínálat részét képezik.

A NAVA a Neumann Kht. kiemelt szolgáltatása, amely 2006-os megalakulása óta gyűjt magyar audiovizuális tartalmakat. A NAVA gyűjteményében a régi magyar játékfilmek és világhíradók mellett az országos földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorai szerepelnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár