2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Neutronokkal keresik az elrejtett freskókat

2008. december 28. 13:54 MTI

Falak mögött rejtőző régi freskók, festmények felkutatását teszi lehetővé egy új technológia, amelyet az olasz ENEA (új technológiákat kifejlesztő intézet) a Delfti és a San Diegó-i Egyetem kutatóival együttműködésben dolgozott ki.

Erre a célra neutronokat használnak fel, amelyeknek sajátossága, hogy át tudnak hatolni vastag, szilárd rétegeken, még az ólmon is, ugyanakkor jelzik a víz jelenlétét. A kutatók ezzel az eszközzel remélik megtalálni a firenzei Palazzo Vecchio Ötszázak szalonjában feltételezetten rejtőzködő Anghiari csata című festményt, amelyet Leonardo Da Vinci készített 1504-ben. A reneszánsz művész ugyanis olajfestéket használt, amelynek nagy a hidrogéntartalma.

E módszerrel szemben sok az ellenvetés, a kutatók szerint alaptalanul. Használata előtt mindenesetre még megvizsgálják, hogy a neutronok nem ártanak-e a keresett műveknek.

A másik technológia, amelyet szintén az ENEA talált fel, egy szabadelektronos lézer, amely kis hatóerejű elektromágneses hullámokkal ér el hasonló eredményt. Vakolaton, gipszen, vékonyabb fán, koromfekete festéken hatol át. Ezt az eszközt a milánói Sforza-kastély egyik termében szándékoznak először bevetni, ahol szintén rejtett festményeket sejtenek - írta a Corriere della Sera című olasz lap.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár