2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatvanezer oldalnyi dokumentum a rendszerváltásról

2009. január 8. 08:02 MTI

A Nyílt Társadalom Archívum (OSA) hatvanezer oldalnyi szöveget, egyebek mellett rádióátiratot, állambiztonsági jelentést, jegyzőkönyveket tesz közzé partnereivel, köztük az MTI-vel együttműködve az év folyamán a rendszerváltásról annak 20. évfordulóján - mondta Rév István, az intézmény igazgatója.

Honlapjukra az év során folyamatosan töltenek fel majd 200 órányi mozgóképet is, amelyek között lesz híradó, oktatófilm és propagandaműsor. Ezenkívül 300 órányi hanganyagot tesznek fel az akkori állampárt, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) legfőbb vezető testülete, a politikai bizottság üléseiről és az ezzel párhuzamosan futó ellenzéki kerekasztal tárgyalásokról - közölte.

Rév István felhívta a figyelmet, hogy a politikai bizottság vitáihoz kapcsolódva rendszeresen rendeznek majd élő eseményeket is. Az első rendezvényre terveik szerint január 30-án kerül sor, amikor a politikai bizottság úgynevezett "történelmi albizottságának" az 1945 utáni magyar történelemről készített jelentését vitatják meg akkori szerzők és történészek. Az igazgató kitért arra: tevékenységüknek az a célja, hogy "értelmesen lehessen elgondolkodni, mi és miért történt húsz éve a rendszerváltáskor".

Az MTI 1989-ben kiadott híreit valamint akkori rádiófigyelő szolgálatának anyagait, köztük a BBC és a Szabad Európa rádió híreit és kommentárjait teszik majd közzé mind az OSA, mind az MTI honlapján - ez utóbbin napi rendszerességgel várhatóan február elejétől. Ezenkívül a Magyar Országos Levéltár és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának anyagait is használni fogják a projekt résztvevői. Az OSA és a levéltár közösen digitalizálják az MSZMP politikai bizottságának ülésein készített hangfelvételeket, amelyeknek legfontosabb részei szintén meghallgathatók lesznek az interneten - folytatta.

Rév István rámutatott: az egymással ellentétben álló történelmi forrásokat igyekeztek párba állítani: a Kossuth Rádió Szabad Európa által rögzített és leírt adásaival szemben a Szabad Európa Rádió adásainak MTI által rögzített anyagait állították párhuzamba, s ugyanígy egymás mellett szerepelnek majd a Magyar Televízió 2-es csatornájához illetve a Szabad Európa Rádióhoz érkezett telefonüzenetek, továbbá az MTI napi hírei és annak tükörképeként a magyar állambiztonsági szervek napi operatív jelentései.

Ezt a hat forrást, illetve az 1989-es év magyar és nemzetközi kronológiáját kiegészítik még az OSA honlapján többek között a szovjet televízió akkori műsoraival és a munkásőrség filmstúdiójának 1989. évi filmanyagával - jegyezte meg az OSA igazgatója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár