2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kukában találták meg Marilyn Monroe meztelen fotóit

2009. január 14. 11:42 MTI

Megállapodás született arról a hét megkerült meztelen fotóról, amelyeket Bert Stern sztárfotós készített Marilyn Monroe halála előtt, és amelyről azt hitte, ellopták tőle.

Stern 1962 júliusában a Los Angeles-i Bel Air Hotelben fotózta a híres The Last Sitting (utolsó ülés)-sorozatot a hat héttel később gyógyszer-túladagolás következtében elhunyt sztárról. A Vogue magazin megrendelésére készült két és félezer erotikus képet tartják a művésznőről készült utolsó fotósorozatnak. A képeken Monroe egy áttetsző, fátyolszerű kelme mögött pózolt ruha nélkül vagy félmeztelenül.

Stern tavaly szeptemberben nyújtott be keresetet egy New York-i bíróságra, amelyben leírta, hogy annak idején az azóta megszűnt Eros magazinnak kölcsönözte a képeket, ám sohasem kapta vissza azokat. Addig nem is vette észre a hiányukat, amíg a közelmúltban meg nem kereste két fényképész, Michael Weiss és Donald Penny, akik azt állították, hogy náluk vannak a képek, és üzletet ajánlottak. Stern ekkor fordult a bírósághoz, azzal vádolva Weisséket, hogy meglopták, és visszakövetelte képeit, ráadásul egymillió dolláros kártérítést kért az elmaradt jogdíjért cserébe.

Penny és Weiss azonban tisztázták magukat: elmondták, hogy kollégájuk, Robert Bryan találta az értékes kockákat tartalmazó filmet egy manhattani kukában a hetvenes években, s mint emléket őrizte 35 évig egy cipősdobozban - derült ki a BBC keddi jelentéséből. "A felek minden kérdést megoldottak, és barátságban lépnek tovább" - állította Jamie Brickell, a két fotós ügyvédje hétfői közleményében.

A jogász szerint Stern elismerte, hogy ügyfelei nem tettek semmi rosszat, és a képeket senki nem lopta el. Hangsúlyozta, hogy védencei soha nem kértek pénzt a fényképésztől, csupán annyit akartak elérni, hogy a visszaszolgáltatott film fejében megtarthassanak egy arról előhívott képsorozatot. A Stern és a három fotós között létrejött megállapodás alapján a filmről kilenc képsorozatot hívnak elő, amelyeket közösen értékesítenek - közölte Stern jogi képviselője, azt azonban nem árulta el, hogyan osztoznak a bevételen.

Stern egy 36 fotóból álló, szintén az "utolsó ülésből" származó fotósorozata tavaly decemberben 150 ezer dollárért kelt el egy New York-i árverésen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár