2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Náci lapokkal árasztották el a berlini utcákat

2009. január 16. 09:42

Egy brit kiadó, és vezető német történészek álltak egy múlt heti projekt mögött, amelynek keretében egy most induló múltidéző lapsorozat első számában egy 1933-as náci propagandakiadvány pontos másolatával próbálták felhívni a figyelmet a korszakra.

Az eredeti lap több ezer másolatát számonként 3,90 euróért lehetett megvásárolni. A Der Angriff (A támadás) című kiadvány eredetileg 1933-ban jelent meg, és annak vezető cikkében Joseph Göbbels arról számolt be, hogy Hitlert kancellárrá választották, majd ennek hatásait próbálta meg felvázolni az olvasóközönségnek. Az árnyalás, és kiegyensúlyozott hitelesség miatt a laphoz a konzervatív Deutsche Allgemeine Zeitung aktuális számát, illetve a Der Kämpfer kommunista napilap vonatkozó cikkeit is csatolták.

A projekt egyik vezetője, Sandra Paweronschitz történész azt méltatta, hogy a vásárlók most ugyanazt olvashatják, mint nagyszüleik, míg a lap kiadója, Peter McGee annak örült, hogy ezáltal olyanok is megismerhetik a történelmet, akik egyébként soha nem fognának egy modern történelemkönyvet a kezükbe. Németország nem az első a sorban: korábban már nyolc másik helyen adták ki a Zeitungszeugen című lapot. Az újság hetente jelenik meg, és mindig más-más témát állít majd a középpontba. A londoni Albertas céget a kivitelezésben a berlini Antiszemitizmust Kutató Központ segítette.

Az akció már csak azért is figyelemreméltó, mert az országban a második világháború óta első alkalommal engedtek megjelenni nyíltan egy náci propagandaterméket, amely - bár lehet, hogy vannak oktatási és tudományos céljai - sajnos egyelőre mégis az ellenzők malmára hajtotta a vizet. A legtöbben ugyanis pont azért aggódtak a lap miatt, hogy az jelen helyzetben épp a gázai konfliktus miatt kiéleződő, modern antiszemitizmus számára jelenthet újabb muníciót.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár