2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerült Britannia eddig legnagyobb vaskori aranykincse

2009. január 19. 08:53 The Independent

Egy amatőr régésznek köszönhető Britannia legnagyobb vaskori éremlelete: az i.sz. 20 körül eltemetett kincs a szigetország keleti részén folytatott fémkeresőzés közben került elő.

A 824 érméből álló leletet, amely mai értéken egymillió fontot (310 millió forintot) érhet, egy amatőr régész a suffolki Wickham Markethez közeli mezőn fedezte fel. Az i.e. 40 és i.sz. 15 között készülhetett színarany érmék mindegyike öt grammot nyom. A kincset egy egyszerű agyagedényben temették el i.sz. 15-20 között.

A kincs minden bizonnyal egy adott személy vagy közösség tulajdonát képezhette, és egyfajta áldozati ajándékként talán fontos politikai válság, szárazság, vagy természeti katasztrófák miatt áshatták el. Mindezeket egyelőre sem igazolni, sem pedig cáfolni nem tudják. Az áldozati jelleget bizonyítja, hogy korábban már többször találtak hasonló leleteket. Az icénusok egyik vallási központjában, Snettishamben harminc kilónyi aranyat és ékszereket temettek el, hasonló területen és hasonló módon.

A felfedezés azért számít fontos eredménynek, mert területileg pontosan kijelöli az icénus és a szomszédos törzsek politikai, gazdasági és vallási befolyásának határát. Ott egyébként már a brit vaskor kezdete óta ismernek leleteket, a mostani felfedezés helyétől nem messze például két kiemelten fontos régészeti lelőhely is található. Utoljára 1849-ben találtak hasonló, mintegy 2000 darabos éremkincset Milton Keynes közelében. A terület ezért szinte azonnal szigorú megfigyelés alá került, és a British Múzeum támogatásával a Suffolk Megyei Tanács régészei máris a következő hónapok titkos ásatásait tervezik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár