2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Heves esőzések rongálták meg a Nazca-vonalakat

2009. január 20. 14:56 MTI

Heves esőzések rongálták meg a híres Nazca-vonalak egy részét - jelentették be perui régészek. Mario Olaechea, a perui Nemzeti Kulturális Intézet régésze szerint a csapadék a közeli pánamerikai főútról mosta le az agyagot és homokot a két kézfejet ábrázoló geoglifa három ujjára. A kár nem jelentős, az intézet munkatársai letisztítják a szennyeződést és helyreállítják az ábrát.

A Nazca-sivatag száraz, csapadékmentes klímája több mint egy évezreden keresztül megőrizte a titokzatos ábrákat - állatfigurákat és egyéb geoglifákat -, amelyeket az őslakosok "rajzoltak" a terület szikláktól és kavicsrétegtől való megtisztításával.

A misztikus rajzok, amelyek teljes egészében csupán a levegőből láthatók, Peru egyik legfőbb idegenforgalmi nevezetességének számítanak, 1994-ben kerültek fel az UNESCO világörökségi listájára. A régészek már régóta figyelmeztetnek arra, hogy az ábrákat megrongálhatja az áradás, ám mint Mario Olaechea rámutatott, a mostani az első ismert eset, amikor az eső valóban kárt tett bennük.

A Nazca-sivatagba vésett rajzok mind ugyanolyan módon készültek: a talajról lekaparták a felszíni vörös kavicsréteget, hogy feltáruljon az alatta fekvő halványsárga kőzet. A jelek szerint minden egyes kép tekintet nélkül alakjára, méretére vagy témájára, egyetlen megszakítatlan vonalból áll. Az Andokhoz legközelebbi rajz egy kolibrit ábrázol, lejjebb a kontinens felé látható egy kardszárnyú delfin, amely az egyetlen ábrázolt tengeri állat, a tőle az óceán felé eső részen pedig, a pánamerikai autópályával elválasztva, egy pók és egy majom.

Az ábrákat valószínűleg a nazca indiánok készítették, akik az inka birodalom felemelkedése előtti Peru egyes területeit lakták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár