2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Személyesen is átélhetjük a mohácsi csatát

2009. január 21. 15:15 MTI

A Duna-Dráva Nemzeti Park európai uniós és kormányzati forrásokból összesen 572 millió forintot fordít a Mohácsi Történelmi Emlékhely felújítására és az ökoturizmus fejlesztésére 2010 végéig - tájékoztatott Komlós Attila, a Duna-Dráva Nemzeti Park marketing és kommunikációs menedzsere.

A történelmi emlékhelyen tervezett fejlesztések legfontosabb eleme egy többfunkciós kilátótorony építése. A 15 méter magas, háromszintes épület alsó szintjén, a föld alatt létrejön egy kiállítás, amely a nemrégiben bezárt Kanizsai Dorottya Múzeumot "pótolva" bemutatja a mohácsi csata előzményeit, lefolyását és következményeit. A felső szint kilátótoronyként funkcionál majd, innen lehet lepillantani a fentről nézve virágot formázó sírkertre.

Eddig nem volt lehetőség arra, hogy a látogatók ezt a látványt megcsodálják - emelte ki Komlós Attila. Szintén itt, a felső szinten kap helyet egy kávézó, valamint egy időszaki kiállítások rendezésére alkalmas kiállítótér. A lifttel felszerelt épületet mozgáskorlátozottak is használhatják. Az emlékhely sírkertjét körülvevő erdőben egy témaösvényt alakítanak ki, ahol kihelyezett történelemórákat tarthatnak majd iskolásoknak.

A projekt keretében további, kisebb költségű beruházások is megvalósulnak az emlékhelyen, így például a sírjelek, a kopjafák és a park karbantartása, valamint a parkolóhely korszerűsítése. Egy korhű szultáni sátor felállítása is a tervek között szerepel.

A mohácsi emlékhely mellett Dél-Baranya jelentős turisztikai vonzerővel bíró, gazdag történelmi múltú településein, így Siklóson és Mohácson is jelentős turisztikai fejlesztések valósulnak meg a közeljövőben - mondta el Komlós Attila. A Duna-parton kikötőpontok és sporteszközkölcsönzők létesülnek, rendezik a partfalat és meghosszabbítják a sétányt. A Duna-Dráva Nemzeti Park által működtetett turisztikai látványosságokra egyébként 2008-ban 162 ezer ember volt kíváncsi, a nem regisztrált látogatókat is figyelembe véve azonban a teljes látogatottság ennél jóval magasabb lehet - mondta a nemzeti park kommunikációs vezetője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár