2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Véget ért a Reneszánsz Év

2009. január 21. 19:06 MTI

Hárommillió látogatót vonzott a most véget ért Reneszánsz Év, a reneszánsz időszakát és értékeit népszerűsítő programsorozat - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő. Hiller István eközben Bonfini szobrának felavatásával nosztalgiázott.

Mint a kormányszóvivő elmondta, a Reneszánsz Év programjaira mintegy 4 milliárd forint költségvetési forrás állt rendelkezésre, ebből az összegből az oktatási és kulturális tárca mintegy 2 milliárd forint értékben írt ki különböző pályázatokat, a keretösszeg másik feléből műemléki rekonstrukciók, gyűjteményfejlesztések, nagyobb volumenű kiállítások valósultak meg. Budai Bernadett emlékeztetett arra, hogy a Közkincs program keretében 320 millió forint pályázati forrásból 147 településen újítottak fel, illetve bővítettek ki tájházakat, közösségi tereket, könyvtárakat, zenei klubokat, és 85 település köztereire kerülhetett a reneszánsz korát idéző szobor.

Mint mondta, az irodalmi emlékházak számára kiírt 120 millió forintos pályázat eredményeként 17 helyen a reneszánsz időszakát felidéző élményközpontot alakítottak ki. További 200 millió forint állt rendelkezésre "reneszánsz túrák" szervezésére, ebből az összegből 500 iskola mintegy 45 ezer diákja látogathatott el reneszánsz emlékhelyekre országszerte - ismertette a részleteket a kormányszóvivő. Budai Bernadett beszélt arról is, hogy a támogatási keret 134 előadóművésznek és együttesnek biztosított lehetőséget lemezkiadásra. Kitért arra: az érdeklődők a reneszánsz iwiw-en - a reneszánsz évad közösségi oldalán - keresztül is nyomon követhették, illetve követhetik az évad eseményeit. A kulturális közösségi oldal adta lehetőséggel eddig csaknem 100 ezren éltek.

A Reneszánsz év zárónapján, szerdán avatta fel eredeti helyén, a budai Várban Antonio Bonfini humanista történetíró II. világháborúban elpusztult mellszobrának másolatát Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Horváth Csaba főpolgármester-helyettes és Andrea Maria Antonini, az olasz humanista szülővárosa, Ascoli Piceno polgármester-helyettese.

"Bonfininek, Mátyás király krónikásának állítunk emléket, (...) a történet azonban nemcsak róla szól, hanem egy nagyszerű alkotóról és magáról a szoborról is" - utalt Hiller István a hányatott sorsú műalkotás történetére. Mint a miniszter elmondta, Farkas Zoltán 1934-ben felállított mellszobra Budapest ostroma során teljesen megsemmisült, az eredeti alkotás másolata azonban a Marche tartománybeli Ascoli városában átvészelte a háborút, ennek alapján lehetett újraönteni az olasz krónikás szobrát.

Andrea Maria Antonini hozzátette: az eredetivel teljesen megegyező másolat 1935-ben került városukba a magyarok ajándékaként, az akkori leleplezési ünnepséget egy nemrég megtalált híradórészlet is megörökíti. A polgármester-helyettes elmondása szerint a mellszobrot azóta is féltve őrzik az ascoli városháza udvarán, így készülhetett róla az eredeti helyén felállított, budai várbeli másolat. Mint Horváth Csaba fogalmazott, Bonfini szobrának "újrafelállításával" Budapest kettős adósságot törlesztett: az utókor elé állíthatja egy humanista tudós példáját, aki országhatárokon átívelően tudott gondolkodni, ugyanakkor begyógyíthatta a főváros egyik világháborús "sebét".

Hiller István a szerdán véget érő Reneszánsz évről szólva megjegyezte, az elmúlt 20 év legnagyobb kulturális rendezvénysorozata alatt 300 helyszínen mintegy 1000 program valósult meg, melyeket több mint 3 millió ember követett figyelemmel. A miniszter hangsúlyozta, a Reneszánsz év Mátyás trónra lépésének 500. évfordulóján emlékezett a királyra, de többet is akart: a Gondold újra! jelszóval a történelmi múlt, a tradíciók megbecsüléséről, valamint a jövőről, az innovációról egyaránt szólt.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a hétvégén kezdődik a magyar kulturális diplomácia "nagy vállalkozása", a 2009-es New York-i és washingtoni magyar évad, míg itthon Kazinczy Ferencre és Radnóti Miklósra emlékezhetünk idén. Hiller István ezen túl azt is elmondta, részben a Reneszánsz év sikeres modelljét alkalmazva a kulturális tárca Liszt Ferenc-évet készít elő 2011-re, kapcsolódva Magyarország első félévi európai uniós elnökségéhez is.

Ezután két, korábban ismeretlen, reneszánsz festménnyel bővült a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) gyűjteménye: a Kakas István erdélyi diplomatát és feleségét, Römer Zsuzsannát ábrázoló 1601-es portrépárt a Reneszánsz év záró rendezvényén, szerda este adta át a múzeumban Hiller István oktatási és kulturális miniszter. Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a szerdán véget érő Reneszánsz évről szólva elmondta, ez volt az első átfogó, tematikus kulturális évad Magyarországon. Bereczky Loránd, az MNG főigazgatója elmondta, a Kakas Istvánt és feleségét ábrázoló portrépár egy észak-olaszországi műkereskedőnél bukkant fel, a festményeket az OKM által nyújtott támogatásból vásárolhatta meg a múzeum.

Mint hozzátette, a festmények bemutatására az MNG kamarakiállítást rendez, amely a két, ritkaságnak számító alkotás mellett dokumentumok segítségével eleveníti fel Kakas diplomáciai tevékenységét, építkezéseinek Kolozsváron ma is látható nyomait, továbbá festményeken és metszeteken jeleníti meg az erdélyi történelem kortárs szereplőit. A Buzási Enikő művészettörténész által rendezett kiállítás 2009. február 10. és március 15. között lesz látható a múzeum A épületének első emeletén. A kamaratárlat után a portrépár a tartósabb bemutatást is lehetővé tevő restauráláson esik át, így a közönség valószínűleg az MNG állandó kiállításán is találkozhat majd vele - közölte a múzeum főigazgatója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár