2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerült a leggazdagabb hajóroncs

2009. január 26. 12:26 The Daily Telegraph

Sikerült felfedezni a világ leggazdagabb hajóroncsát: a brit hajót 1942 júniusában állítólag egy náci tengeralattjáró süllyesztette el. Az aranyból, platinából és gyémántokból álló szállítmány összértéke mai áron eléri a 2,6 milliárd fontot (800 milliárd forintot).

A hasonló víz alatti kutatásokra specializálódott Sub Sea Research cég nemrég számolt be arról, hogy Guyana partjaitól 60 kilométerre, és 243 méter mélyen megtalálták a roncsot, amely minden idők legértékesebb víz alatti kincsét rejti. Ennek védelme miatt azonban a kiemelésig sem a hajó nevét, sem pedig annak pontos helyét nem hozzák nyilvánosságra, és a beszámolókban csak Kék Báró néven hivatkoznak rá.

A döntően brit legénységet foglalkoztató kereskedőhajó az 1941. március 11-én aláírt kölcsönbérleti törvénynek megfelelően szállított értéktárgyakat Amerikába, ahonnan fegyvereket és hadianyagot vitt volna vissza Európába. Először Dél-Amerikába tartott, ahol további rakományt is kapott, majd egy konvoj tagjaként innen New York felé vette az irányt. 1942 júniusában az U87-es tengeralattjáró azonban rátalált a hajókra, és a Kék Bárót két torpedó küldte a tenger fenekére.

A történészek szkeptikusak: eddig ugyanis egyetlen hasonló incidenst sem csatoltak az U87-es 1942 júniusi tevékenységéhez, amely szerintük jóval északabbra lehetett beosztva. A cég szerint azonban a tengeralattjáró nemrég felfedezett hajónaplója minden kérdésre választ ad, és abból pontosan dokumentálhatók a támadás körülményei is.

A Sunday Telegraph megpróbált utána járni a titkolózásnak, és a beszámolóhoz kapott képről gyorsan kiderítették, hogy az semmiképp sem lehet a Kék Báró, amely az amerikai cég szerint legalább 10 tonnányi aranyrudat, 70 tonna platinát, fél tonna ipari és 16 millió karátnyi minőségi gyémántot szállíthatott. Emellett a hajó rakományában több ezer tonnányi ón, pár ezer tonnányi réz öntecs is volt. Mindez mai áron közel 2,6 milliárd fontot (800 milliárd forintot) érhet.

A cég már a mentésre készül, és első hajóik a héten indulnak el, hogy a nemzetközi vizeken kiemeljék a különleges rakományt. Arról azonban egyelőre nem esett szó, hogy a munkálatok végeztével amerikai, vagy európai kikötőben rakodják-e ki a kincseket.

A második világháborús szállítmány felkutatását és leendő kiemelését szigorúan titokban tervezték meg. A szakértők szerint a kincsek Oroszországból származhatnak, míg a gyémántokat valószínűleg egy brit kikötőben rakodhatták be, és azok értéke a legvadabb pereket vetíti előre, hiszen a kiemelő cégeknek a legkomolyabb médiafigyelem mellett kellene betartania az egyébként sokszor áthágott kincskeresési szabályokat.

Ráadásul jelenleg az sincs tisztázva, hogy a megtalált vagyon Nagy-Britanniát és Oroszországot, vagy még az Egyesült Államokat illeti-e. A különböző kormányok ugyanis az értéktárgyak szétosztásán is gondolkodnak, és az osztozkodásnál nem számolnak a kutatóvállalattal. A Sub Sea Research azonban nem csügged, és szerintük a kincs kizárólag őket illeti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár