2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hamarosan megkezdődik az évszázad árverése

2009. február 1. 13:16 MTI

Yves Saint Laurent francia divattervező, szenvedélyes művészetrajongó volt. Tévedhetetlenül vásárolt műalkotásokat és fedezett fel új tehetségeket. A világ egyik legjelentősebb magánygyűjteményére tett szert, olyan alkotások szerepelnek benne, mint Picasso, Mondrian és Matisse festményei. A képek, amelyeket élet- és üzlettársával, Pierre Bergével közösen gyűjtött össze, számos párizsi lakását díszítették. Néhány héten belül azonban a Christie's aukciósház árverésére kerülnek, amelyet a szakértők az "évszázad eladásának" neveztek el, mert a műtárgyak értékét 300 millió euróra (90 milliárd Ft.) becsülik - és ez csak a kikiáltási ár.

Ha a gazdasági válság nem szól közbe, a közel 700 tárgy eladása ára elérheti az 500 millió eurót (150 milliárd Ft.), a történelem egyik legjövedelmezőbb magángyűjtemény-eladását. A gyűjtemény koronaékszere egy absztrakt Picasso-csendélet hangszerekkel, amelynek értékét 30-40 millió euróra becsülik. Ezt követi egy Matisse-kép - tőle három képet bocsátanak árverésre - és egy Brancusi-szobor, mindkettő kikiáltási ára 15 millió euró.

Mondrian egyik képe ihlette a divattervező "Mondrian-öltözékét", amely 1966-ban Pop Art kollekciójának is része volt. Számtalan antikvitás, luxusbútor, régi és 19. századi mesterek festményei, rajzai, szecessziós alkotások és ezüst dísztárgyak is kalapács alá kerülnek. Az egyik különlegesség egy koporsószerű doboz belsejében őrzött Duchamp-márkájú parfümös üveg, a dadaizmus remekműve. Az üvegen látszólag egy szép nő fényképe látható, de az valójában nem más, mint maga Duchamp parókában, akiről Man Ray készítette a pillanatfelvételt. Lesznek még szőnyegek, egy római kori, 1. századi származó emberi torzó, aranyserlegek, amelyeket csak a Kremlben található cári Oroszország gyűjteménye múl felül méretben.

A Christie's aukciósház jóvoltából az alkotásokat február 3-ig a nagyközönség is megtekintheti Londonban, kivéve a festményeket, amelyeket csak egyetlen napon, február 4-én tesznek közszemére, mielőtt visszaviszik őket Párizsba, hogy február 23-25. között elárverezzék őket a Grand Palais-ban, az 1900-as világkiállítás helyszínén - ez a múzeum most először ad otthont ilyen eseménynek. Az aukciósház szakértői kiemelték, milyen jó érzékkel vásárolt Saint Laurent és Bergé, pedig nem tanácsadók segítségével választottak, és már a hetvenes években bíztak Mondrianban és Brancusiban, amikor még senki nem vette a munkáikat.

Pierre Bergé, az örökös elmondta, hogy a művészet volt a legnagyobb összetartó erő közte és Saint Laurent között, ezen soha nem vitatkoztak. Mint mondta, azért döntött a gyűjtemény eladásáról, mert Saint Laurent tavalyi halála után ez "már nem jelent semmit". Egy afrikai szobrot őriz meg és Andy Warhol Saint Laurent-ról készített portréját. A befolyó összeget AIDS- és más emberbaráti kutatások támogatására szánja. "Mindig tudtam, hogy a művészet csak időlegesen van velünk, mint a pacsirták a villanydróton. Összecsapod a tenyered, és már ott sincsenek. Azt remélem, mások is úgy fogják majd szeretni ezeket az műveket, ahogyan mi szerettük őket Yves Saint Laurent-nal" - mondta Bergé. Azt is elmondta, hogy nem szándékozik több művészeti alkotást venni, mert - mint mondta -, az ember az ő korában már nem vesz fiatal bort, sem facsemetét, és már nem kezd gyűjteni semmit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár