2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Átvilágították az ókori énekesnőt

2009. február 10. 08:13 The Guardian

A legmodernebb kórházi szkennelési technikákat is bevetették, amikor több évtizedes várakozás után, koporsója felnyitása nélkül vizsgálták meg egy 3000 évvel ezelőtt elhunyt énekesnő múmiáját.

A képek, amelyeket egyébként most első alkalommal állítottak ki a chicagói Keleti Intézet Múzeumában, Mereszamun maradványait mutatják be, aki i.e. 800 körül a thébai templom egyik énekesnője volt. A különleges eljárással készített multispektrális fotók a többi információ mellett akár abban is segíthetnek az egyiptológusoknak, hogy megértsék a hasonló énekesek vagy énekesnők szexuális életét is.

Mereszamunt egy különlegesen díszített koporsóban temették el, amelyet megtalálása óta sem nyitottak fel. A faládára festett ábrák között a nő neve, énekesi beosztása és az „Amonnak élt” felirat található. A múzeum egyik munkatársa, Dr. Emily Teeter szerint a vizsgálatokkal elsősorban azt szerették volna megállapítani, hogy a hasonló énekesnők tényleg cölibátusban éltek-e, így a CT-tesztekkel azt próbálták megállapítani, hogy Mereszamunt szült-e akár egyszer is életében.



A tesztek eredményei azonban nem voltak meggyőzőek, és a Chicagói Egyetem radiológiai szakértője, Dr. Michael Vannier szerint a képeket nem sikerült minden kétséget kizáróan elemezni. A különleges szkennereknek köszönhetően azt azonban megtudták, hogy Mereszamun szemeit ékszerekkel vagy cserépdarabokkal díszítették, fogai pedig kiváló állapotban maradtak meg.

Mereszamun koporsóját 1920-ban James Henry Breasted, az Intézet alapítója vette meg, és azt már többször szerették volna átvilágítani, így 1989-ben és 1991-been is történtek hasonló kísérletek - ám akkor csak elmosódott képeket kaptak. A szakértők akkor arra a következtetésre jutottak, hogy a nőt egy, a torkában nőtt daganat ölhette meg. Az új képek azonban cáfolták ezt a hitet: eszerint ugyanis az elváltozásokat csak a balzsamozók okozhatták. A 30 éves korában elhunyt énekesnő halálának pontos oka így továbbra is rejtély maradt, és a kérdést talán a következő vizsgálat adhatja majd meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár