2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lézerrel szkennelik a római katakombákat

2009. február 13. 09:07 ANSA, MTI

Róma katakombáinak titkait hivatott feltárni egy új lézeres térképkészítő eszköz: a szkenner segítségével a felszínről alkotható meg a földalatti járatok háromdimenziós modellje.

Róma alatt körülbelül 40 katakombarendszer húzódik. A puha vulkanikus kőzetben vájt labirintusok építése az i.sz. 2. században kezdődött, s a keresztények titkos temetkezési helyéül szolgált, később istentiszteleteket tartottak itt. Némely katakomba akár négyszintes is lehet, a tudósok szerint pedig lehetnek olyan labirintusok is, amelyeket még fel sem fedeztek.

A szkennert osztrák kutatók fejlesztették ki Norbert Zimmermann, a bécsi tudományos akadémia régészének irányítása alatt. Hároméves munka eredményeként a csoport elkészítette a legrégebbi és legkiterjedtebb római földalatti járatrendszer, a 15 kilométeres Domitilla-katakomba háromdimenziós modelljét, ennek köszönhetően a régészek teljes mértékben áttekinthetik az ősi labirintust. A szkenner által szolgáltatott adatokat ötvözték a katakombában készített korábbi felvételekkel.

"Négyszáz éve van tudomásunk a katakombákról, ám soha nem készültek pontos térképek" - nyilatkozta Norbert Zimmermann. A háromdimenziós modell segítségével a szakemberek nem csupán "bebarangolhatják" a virtuális labirintust, hanem megvizsgálhatják a temetkezéseket és a falfestményeket is, amelyek a földalatti járatok sűrű homályába vesznek.

A projekt 2011-ig tartó következő szakaszában a kutatók pontosan számba akarják venni az egyéni temetkezéseket, valamint dokumentálni szeretnék a sírfestményeket, amelyeket eddig még nem vetettek alá tudományos vizsgálatnak. Norbert Zimmermann reményei szerint a fogadalmi feliratok új elemekkel gazdagítják a korabeli társadalomról szerzett ismereteiket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár