2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lincolnt ünneplik az Egyesült Államokban

2009. február 16. 10:42

Kétszáz éve, 1809. február 12-én született Abraham Lincoln, az Egyesült Államok 16. elnöke, aki történetének legsúlyosabb, polgárháborúvá fajult válságában vezette országát, megőrizve annak egységét, véget vetve a rabszolgaságnak. A legendás vezető születésnapját pompás körülmények között tartották meg az amerikai fővárosban.

Az elnöki példakép nyomában

A fővárosban megkoszorúzták a Capitoliummal szemben álló Lincoln-emlékművet. A Potomac folyó partján, a híres központi sétány, a Mall nyugati végét lezáró emlékmű belsejében Lincoln ötszörös életnagyságú ülő szobra látható; az eseményen felolvasták az elnök híres gettysburgi beszédét. Ez az amerikai történelem egyik leghíresebb, egyben legrövidebb, 3 perces szónoklata, amelyet Lincoln a polgárháborúban fordulópontot jelentő gettysburgi csata emlékére mondott a helyi temető fölszentelésekor, 1863-ban.



Koszorúzást rendeztek a washingtoni Ford Színházban is, ahol Lincolnt egy, a déliekkel rokonszenvező színész 1865. április 14-én gyilkolta meg. A színház 18 hónapi felújítás után csütörtökön nyílt meg újra a nagyközönség előtt. A megnyitón idéztek a legendás elnöknek a rabszolgák felszabadításáról szóló emancipációs proklamációjából és több beszédéből.

A Ford Színházban előző este rendezett ünnepségen Barack Obama elnök és a first lady, Michelle Obama is részt vett, olyan hírességek jelentek meg, mint Sidney Poitier színész és George Lucas rendező, akiket életművük elismeréseként Lincoln-emlékéremmel tüntettek ki. "Mindazon dolgok ellenére, amelyek megosztottak bennünket - Észak és Dél, feketék és fehérek - rendíthetetlenül hitt abban, hogy a szívünkben egy nemzet, egy nép vagyunk" - fogalmazott a 47 éves Obama, akinek karrierje nagy nevű elődjéhez hasonlóan az illinois-i törvényhozásból indult, és aki Lincolnhoz hasonlóan kitűnő szónok.



A washingtoni Nemzeti Levéltárban ötnapos kiállítás nyílt, ahol egyebek mellett megtekinthető az emancipációs nyilatkozat eredeti példánya. A kongresszusban is megemlékezést tartottak a nagy elnök 200. születésnapján. A Kongresszusi Könytárban tárlat nyílt, amelyen bemutatják Lincoln több személyes tárgyát, egyebek között azt a bibliát, amelyre a kezét téve letette az elnöki esküt, akárcsak a Lincolnt példaképének tekintő Barack Obama idén január 20-án.

Illinois szövetségi államban, amelynek törvényhozásában Lincoln éveken keresztül dolgozott, több megemlékezést is tartottak. Obama elnök a tervek szerint ellátogat a fővárosba, Springfieldbe, ahol rész vesz egy ünnepi banketten. Obama beszédeiben többször tett utalást Lincolnra, két éve a springfieldi Capitoliumnál tett bejelentést arról, hogy megpályázza az elnökséget. Beiktatási ebédjén a washingtoni kongresszusban ugyanazt a menüt szolgálták fel, amelyet Lincoln beiktatásakor 1861-ben.



A pennsylvaniai Gettysburgben új múzeum nyílt, ahol egyebek között látható az az ágy, amelyben Lincoln a híres beszédének elmondása előtti estén aludt. A 200. évforduló alkalmából négy új egycentest, vagyis Lincoln-pennyt terveztek; az első csütörtökön került forgalomba. Az egycentesek egyik oldalán az elnök profilja, másik oldalán életének egy-egy jelenete látható. Csütörtökön megemlékezéseket tartottak egyebek mellett Los Angelesben, Detroitban, Atlantában, Dallasban és Philadelphiában, és négy új életrajzi könyv is napvilágot látott.

A New York-i Christie's aukciósház árverésre bocsátotta Lincoln egy 1864-es, az újraválasztása után a Fehér Házban mondott beszédének kézzel írott másolatát. Az aukciós ház várakozása szerint a négyoldalas beszéd 3-4 millió dollárért fog elkelni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár