2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem sikerült megfejteni a középkori illatot

2009. február 16. 08:45 The Guardian

A párizsi L'Oreál cég illatszerkutató intézetének munkatársai egy új kiállítás kapcsán megrendelt különleges kísérletben egy olyan, 650 évvel ezelőtt eltemetett parfümös üvegcsét próbáltak meg felnyitni, amelyben reményeik szerint a középkor illatainak egyikét lelhették volna meg.

A nagy pestisjárvány során egy fiatal nő nyakában lóghatott az az aprócska ezüst üvegcse, amely tulajdonosa meggyilkolása után kerülhetett egy, az elmúlt 10 év során feltárt erfurti zsidó tömegsírba. Akkor ugyanis a megállíthatatlan pusztulás kapcsán több helyen is pogromokkal próbáltak bosszút állni a betegség elterjesztésével és a kutak megmérgezésével vádolt zsidóságon.



A dobozka felnyitása azonban nem hozott áttörést a parfümiparban: abban ugyanis nagyon kevés, szinte analizálhatatlan mennyiség maradt az egykori illatanyagból. A valószínűleg rózsából és jázminból készített illat a szakértők szerint a leginkább az 1970-es években készített pacsulikra hasonlíthatott.

Az üvegcsét több más holmival együtt azon a csütörtökön, a Wallace Gyűjteményben megnyíló kiállításon mutatják be, ahol láthatók lesznek azok az Erfurt városfala alatt az elmúlt 10 év során feltárt kincsek is, amelyek szintén a pogromkor kerültek oda. A csészék, ékszereke, brossok és más kincsek mellett kiállítják azt a középkori kozmetikai szettet is, amelyben fültisztító pálcákat és egy csipeszt is láthatunk, és ami a maga nemében egyetlennek és egyedülállónak számít az egész világon. A gyűjtemény legszebb darabja egy arany gyűrű, amelyen a házasulóknak egy aprócska gótikus templom miniatűr mása mellett sárkányok és egy arany labda kívánnak sok boldogságot.

A bemutatott tárgyak kapcsán egyébként a tárlat is felidézi, hogy maga a járvány is egy luxuscikkekkel megrakott hajókaravánnal érkezett meg Európába. A Treasures of the Black Death című kiállítás május 10-ig tekinthető meg Londonban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár