2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dürer-kiállítás nyílik Egerben

2009. február 18. 11:05 MTI

Dürer és kora címmel a reneszánsz legnagyobb német festő-grafikusának műveit bemutató kiállítás nyílik február 21-én Egerben, a Zsinagóga Galériában - jelentették be a szervezők a hevesi megyeszékhelyen.

A tárlaton helyet kapnak olyan kortársak művei is, mint Martin Schongauer, Hans Schaufelein, idősebb Lucas Cranach, Albrecht Glockendon és Ludwig Krug, illetve 19 korabeli relikviát, használati eszközt és fegyvert is láthatnak a látogatók. A május 10-ig megtekinthető, mintegy száz rézkarcot, fa- és vasmetszetet tartalmazó anyag a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum gyűjteményéből származik - közölte Pataki Zsuzsa főszervező.

A kiállítás egyik érdekessége 45 lap abból a diadalmenetet, diadalívet és diadalkocsit ábrázoló grafikai sorozatból, amelyet mások mellett Albrecht Dürer alkotott I. Miksa német-római császár felkérésére, az uralkodó dicsőségének megörökítésére. Ugyancsak világszerte ismert az orrszarvút ábrázoló "Rhionocerus" című mű, amelyet a mester leírások alapján rajzolt. Történt ugyanis, hogy a portugál király 1515-ben egzotikus állatokkal kívánta megajándékozni a pápát, ám az orrszarvút szállító hajó elsüllyedt. Ezt követően született az alkotás.

Ugyancsak látható lesz a "Lovak, halál, ördög" című rézkarc, ami szakértők szerint a rajzművészet egyik csúcsa - ismertette a kiállítás érdekességeit a szervező. Arról is beszámolt, hogy az egri Művészetek Háza Kft. közreműködésével elkészítettek egy Albrecht Dürer életét és munkásságát bemutató filmet, ami folyamatosan megtekinthető lesz a helyszínen. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy Dürer szülei Magyarországról, a Békés megyei Ajtós településről vándoroltak ki Németországba; innen ered az "Ajtósi" előnév.

Homa János, az egri önkormányzat kulturális bizottságának vezetője azt mondta, hogy a kollekció Henszlman Imre kassai műgyűjtő hagyatékából származik. Ő rendelkezett úgy, hogy halálát követően - ez 1888-ban következett be - a kassai múzeum gyűjteményét gazdagítsa az anyag.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár