2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gótikus freskó a penészréteg alatt

2009. február 26. 17:18 MTI

Elfeledett gótikus freskót talált a plébános a szlovákiai Felsőköröskény (Horné Krskany) templomának falán a penészréteg alatt.

A Nyitrához tartozó település Szűz Mária születésének szentelt templomát a 13-14. században építették, és akkor kerülhettek a falakra az utolsó vacsorát, valamint a Nyitra-Zobori kolostort ábrázoló festmények is - írja a pozsonyi Új Szó csütörtöki számában.

A napilap cikke szerint a kolostorról ez az egyetlen fennmaradt ábrázolás, és sokkal magasabb művészi színvonalú munka, mint általában a falusi templomok freskói. Ennek ellenére évtizedekig senki nem foglalkozott vele. Még 1938-ban egy prágai restaurátor fehér szintetikus festékkel kente le, amelyen a belső páratartalom miatt vastag penészréteg képződött.

A helyi plébános, Igor Hanko a templom történetének tanulmányozása közben olvasott a "láthatatlan" freskóról, ezért restaurátort hívott. A restaurátor, Vladimír Úradnícek nagyon jó állapotban találta a festményeket, de a penészréteg eltávolítása közben komoly fertőzést kapott és hetekig antibiotikumos kezelésre szorult. Szerinte ha nem lesz pénz arra, hogy a falakat kiszárítsák, pár év alatt újra bepenészednek.

A tervek szerint az év végéig hozzák rendbe a középkori falfestményeket. Addig szeretnék befejezni a templom már megkezdett régészeti feltárását is. Az épület középkori alaprajzát keresve a régészek fél méterrel a mostani padló alatt megtalálták az eredeti agyag- és kőpadlót, mintegy húsz centiméter mélyen pedig barokk téglapadlóra bukkantak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár