2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világrekorddal zárult az évszázad árverése

2009. február 27. 08:22 MTI

Világcsúcsnak számító, 112 milliárd forintnak megfelelő bevétellel zárult a tavaly elhunyt francia divattervező, Yves Saint Laurent hagyatékából rendezett párizsi árverés. A Kínából elrabolt bronzszobrok elárverezése miatt azonban retorziókra számíthat a Christie's aukciósház - közölte a kínai kulturális örökségeket kezelő állami hivatal csütörtökön.

Az évszázad árverésének is nevezett aukció első két napján elért 306 millió eurós eredményt szerda estig további bő 67 millióval sikerült megfejelni, a Christie's árverése így a legsikeresebb, amelyet magángyűjteményből valaha szerveztek. Az eddigi rekord egy 1997-es New York-i árverés volt, amelynek során összesen 206 millió dollárért (48,5 milliárd forint) keltek el műtárgyak Victor és Sally Ganz hagyatékából.

A harmadik nap legnagyobb szenzációja két kínai állatszobrocska volt. A kincsek miatt újabb feszültség keletkezett az amúgy sem felhőtlen francia-kínai viszonyban, mert a pekingi vezetés a visszaszolgáltatásukat követelte. A bronzból készült, 18. századi apró nyúlfejet és a patkányfejet azonban végül gyűjtők vásárolták meg összesen 28 millió euróért. Becsértékük "fejenként" 9 millió euró volt.

Az aukción sorra dőltek a rekordok. Minden korábbinál magasabb áron kelt el például Henri Matisse egy festménye; az 1911-es virágcsendélet 32 millió euróért cserélt gazdát. A Les coucous, tapis bleu et rose (Kankalinok kék és rózsaszín terítőn) címet viselő festményt előzőleg 12-18 millió euróra becsülték. Constantin Brancusi román szobrász egy művéért 29 millió eurót fizettek, és becsült árának hatszorosáért, 8,9 millió euróért kelt el Marcel Duchamp dadaista művész egy munkája.

A háromnapos aukción a tavaly elhunyt divattervező, valamint élet- és üzlettársa, Pierre Bergé mintegy 730 darabból álló magángyűjteménye kerül kalapács alá. A gyűjtemény összértékét eredetileg 300 millió euróra becsülték, de az árverés már az első napon a várakozásokat meghaladó, 206 millió eurós bevételt hozott. A vevők döntő többsége európai, 30 százaléka pedig amerikai volt. A 373,5 millió eurós összbevétel egy részét az Yves Saint Laurent és Pierre Bergé Alapítvány kapja. A francia állam is beszállt a licitbe. A kulturális minisztérium 13,135 millió euró értékben vásárolt műkincseket párizsi múzeumok számára.

Kína a múlt héten jelentette be igényét azokra patkányfejet, illetve nyúlfejet ábrázoló, mintegy 40 centiméter magas bronzszobrokra, amelyeket brit és francia csapatok az 1860-as második ópiumháború alatt zsákmányoltak a porig rombolt régi nyári palotából. A Christie's aukciósház által Párizsban lebonyolított árverés szerdai napján kalapács alá került műtárgyak a vártnál jóval magasabb áron, összesen 31,4 millió dollárért keltek el.

A kulturális javakat kezelő állami hivatal közleménye szerint a szobrok elárverezésének az aukciósház kínai tevékenységére nézve következményei lesznek. A kínai vámhivatalok és az illetékes szakhatóságok minden szintjét arra utasították, hogy azokra a kulturális örökségnek számító tételekre, amelyeket a Christie's szeretne Kínából kivinni, vagy az országba behozni, a szokásosnál körültekintőbben figyeljenek. A tárgyak törvényes tulajdonjogát bizonyító igazolásokat minden esetben fel kell majd mutatni, a műtárgyakhoz ezen felül a korábbi tulajdonosokra vonatkozó információkat is mellékelni kell.

Tranzakciók vagy konkrét tárgyak megnevezése nélkül a közleményben arra is kitérnek, hogy a Christie's az utóbbi években gyakran bocsátott árverésre Kínából zsákmányolt vagy csempészett műkincseket. A kínai álláspont szerint a szobrok elárverezése sérti a vonatkozó nemzetközi jogszabályokat és megállapodást arról, hogy az eltulajdonított kulturális örökségeket vissza kell szolgáltatni az érintett országnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár