2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tavaszi műemlékvadászat Magyarországon

2009. február 27. 17:18

Az eddig még fel nem mért, szűz műemlékek megtalálására hirdetett versenyt a műemlékem.hu. Az internetes portál nyolc és fél hónapja történt indulása óta az országosan védett műemlékek csaknem 94 százalékát sikerült azonosítani.

Február végéig csaknem 11 ezer országosan védett műemlékről több mint 21 ezer jelentést készítettek a 2008. júniusában indított műemlékem.hu játékosai. A mozgalom világviszonylatban is páratlan: célja, hogy az emberek megismerjék az ország műemlékállományát és figyelemmel kísérjék a sorsát.



A módszer - mint ahogyan arról már beszámoltunk - egyszerű: a játékos felkeresi a honlapon található adatbázisban szereplő 11626 műemlék valamelyikét, fényképeket készít, a honlapon pedig értékeli a műemlék állapotát. A látogatás igazolására olyan képet is fel kell töltenie, amelyen a műemlékkel együtt a gps-készülékén a koordináták, a dátum és a pontos időpont is szerepel. A mozgalom sikerét jelzi, hogy mára a műemlékek mindössze 6 százalékáról nem született jelentés.



Ezek többnyire nehezen megtalálhatóak, még a műemlékjegyzék adatai alapján is nehezen azonosítható objektumok, illetve olyanok, amelyeknek nem egyszerű a megközelítésük - adnak magyarázatot a mozgalom szervezői, akik éppen a fel nem mért objektumok számának csökkentése érdekében március 1-jétől külön versenyt hirdettek a még szűz műemlékek felmérésére. Mivel ezen a megmérettetésen csak a vasárnaptól felkeresett műemlékek számítanak, így az eddigi tagokhoz képest egyenlő eséllyel indulnak a műemlékezésbe csak most bekapcsolódó játékosok is.

A műemlékem.hu első évadja március utolsó napján zárul. Az összetett és megyei győztesek a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal erre az alkalomra alapított díját vehetik majd át a Műemléki Világnapon, s jutalmuk lesz egy hét nyereményüdülés is. A második évadra némileg módosított szabályrendszerrel és pontozással készülnek a szervezők, akik reményei szerint tavasztól még több ember keresheti majd gps-ével a műemlékeket. Már csak azért is, mert az országosan védett objektumok mellett megjelennek majd az adatbázisban a helyi védettségű épületek is, így több mint 25 ezer műemlék vár majd megtalálóira.

Műemlékem.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár