2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rendeződhet a kitelepítettek emlékhelyének vitája

2009. március 4. 18:11 MTI

Elégedetten nyugtázta a lengyel parlament alsóházának (szejm) elnöke szerdán a német Elüldözöttek Szövetségének (BdV) döntését, amelynek értelmében visszavonják a szervezet elnökének, Erika Steinbachnak a jelölését a német, illetve európai kitelepítettek sorsát bemutatni hivatott emlékhely alapítványi tanácsába.

Ez azt jelzi, hogy Németországban "mély megértésre" talált Lengyelország álláspontja - mondta Bronislaw Komorowski a TVN24 lengyel hírtelevíziónak. A jobbközép liberális Polgári Platform (PO) politikusa hozzátette, hogy a BdV lépése nagyon jó hír Lengyelországnak és pozitív előrejelzés a német-lengyel kapcsolatok jövőjére vonatkozóan. A lengyel kormány nevében Pawel Gras szóvivő is örömét fejezte ki a BdV döntésével kapcsolatban.

Lengyel politikusok a közelmúltban hevesen tiltakoztak az ellen, hogy Steinbach részt vegyen az alapítványi formában működő majdani berlini központ irányításában. A lengyelek azzal vádolják Steinbachot, hogy a II. világháború történelmének meghamisítására és a náci bűntettek relativizálására törekszik.

A BdV elnöksége szerdán közölte, hogy a lengyel tiltakozás nyomán visszavonja Erika Steinbach korábbi jelölését a szóban forgó alapítványi tanácsba. A szervezet állásfoglalása szerint a döntés célja megakadályozni a II. világháború utáni német és más európai elüldözöttek sorsát bemutatni hivatott emlékhely esetleges meghiúsulását. A BdV hangsúlyozta ugyanakkor, hogy elutasítja a lengyel nyomásgyakorlást, s tiltakozásának jeleként senkit nem jelöl Steinbach helyére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár