2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A hazai műemlékek utolsó esélye

2009. március 5. 14:07

A hazai műemlékállomány az alig létező finanszírozás és a kedvezőtlen adókörnyezet miatt rendkívül rossz helyzetben van, a most előterjesztett építőipari mentőcsomag így mentőövet dobhat több száz épületnek - állítja a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke.

Mezős Tamás emlékeztetett rá: a KÖH már 2007-ben kidolgozott egy tervet, amelynek lényege a műemléki beruházások esetén adandó adócsökkentés volt. Az anyagot független szakértők készítették, akik megállapították, hogy ugyan az áfa mérséklése első körben csökkenti a költségvetés bevételeit, a beruházások esetén várható többlet-foglalkoztatás miatt az egyéb adóbevételeknél hiányt fedező, sőt, többlettel járó befizetést hoz a büdzsé számára. „A műemlékfelújítás igenis lehet üzlet, ahogyan az Franciaországban és több európai államban bebizonyosodott már” - véli a hivatal elnöke.

A KÖH javaslatcsomagja ugyan eddig nem került a parlament elé, a múlt héten azonban az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága elfogadta a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került építőipar megsegítésére szánt csomagot. A valamennyi parlamenti párt egyetértésével megszületett intézkedés-sorozat egyik eleme, hogy a műemlék-épületek helyreállítása, rekonstrukciója, felújítása esetén húszról öt százalékra csökkentenék az áfát. A csomagról a jövő heti ülésen már tárgyal majd a Parlament, elfogadása néhány héten belül várható.

A mentőcsomag műemlékekre vonatkozó fejezete akár a nagyberuházók, akár az egyszerű, ám pótolhatatlan régi parasztházak tulajdonosainak is mentőövet dobhat - emlékeztetett Mezős Tamás. A műemlékek esetében ugyan mindenki az államra mutogat, hogy az majd segít, ám az ilyen épületek többsége önkormányzati, egyházi és magántulajdonban van, ezért általában lehetetlen felújítás esetén az állami finanszírozás - tette hozzá az elnök.

Ha valaki a több mint 11 ezer országosan védett műemlék valódi állapotára kíváncsi, elég, ha megnézi a műemlékem.hu adatbázisát - mondta Mezős Tamás. Itt ugyan nem műemlékvédelmi szakemberek készítik a jelentéseket, azonban helyszíni tapasztalataik, fényképeik drámai erejűek: több száz olyan műemlék van az országban, amely már teljes egészében vagy részben megsemmisült, mások az összeomlás határán állnak. A mentőcsomag elfogadásával mérsékelni lehetne a romlás folyamatát, hiszen épített örökségünk nem csupán a mi szemünket gyönyörködtetheti, de el kell vele számolnunk a jövő nemzedékek számára is - mondta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár