2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Börtönbe költözhet a Szólásszabadság Háza

2009. március 8. 16:20

Táncsics Mihálynak, a cenzúra rendíthetetlen ellenfelének egykori börtönét, az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján, az amerikai kormány visszaadta a magyar népnek. A cenzúrát eltörlő rendszerváltás huszadik évfordulóján az OSA, a cenzúra, a propaganda, illetve az ellenük fellépő mozgalmak, a szamizdat dokumentumainak egyik legnagyobb archívuma, tervet dolgozott ki arra, hogy Táncsics egykori börtöne, a szólás szabadságának ügyét szolgálva kerüljön a köz tulajdonába.

A szólásszabadság, az állami és egyházi cenzúra eltörlése a szabad szellemek egyik legalapvetőbb követelése volt a reneszánsz óta - áll az OSA kommünikéjében. Az európai polgári fejlődés, a modern demokráciák megszületése elválaszthatatlanul összefonódott a cenzúra elleni küzdelemmel, a szólásszabadság alkotmányos garanciáinak megteremtésével. Ma nincs olyan demokratikus jogállam, ahol a szólás- és sajtószabadság ne lenne kiemelten védett alkotmányos jog. A véleménynyilvánítás szabadsága, a vallás- és lelkiismereti szabadság, a sajtó- és a tudományos kutatás szabadsága, a közérdekű információkhoz jutás joga és a többi információs alapjog az alkotmányos demokráciákban két okból élveznek kiemelt megbecsülést: az önkifejezés, a személyes önkiteljesítés, a jó élet követése szabadságának éppúgy előfeltételei és garanciái, amiképp a demokratikus közélet fennmaradását, a demokratikus intézményrendszer működését is ezek a jogok szavatolják. A demokratikus jogállamokban ezt ma már szinte senki nem vonja kétségbe.

A Ház magja egy szerény, de szimbolikusan fontos történelmi gyűjtemény lenne, amely egy interaktív, virtuális térben szerkesztett kiállítás keretében mutatná be a szólásszabadság eszméjének születését, nemzetközi és hazai történetét, különös tekintettel a cenzúra történetére, a jogfejlődésre, a huszadik század totalitárius rendszereire és a cenzúra elleni küzdelemre idehaza, Európában és szerte a világon egészen a 20. század végéig. A kiállítás az európai és a magyarországi, valamint a szólásszabadság története szempontjából kiemelt jelentőségű észak-amerikai történések legfontosabb fordulópontjainak, legnagyobb hatású eseteinek részletes dokumentációjával és elemzésével mutatná be, hogyan, milyen konfliktusokon és küzdelmeken keresztül, milyen előrelépések és hátraarcok nyomán vált az elmúlt öt évszázadban a szólásszabadság a modern demokráciák egyik legfontosabb alkotmányos alapértékévé.

E köré a történeti mag köré csoportosulva a kiállítás jelenkori, a legújabb fejleményeket mindig követő és dokumentáló, így folyamatosan bővülő és változó része mintegy mátrix-szerűen ábrázolná a szólásszabadság és rokonai érvényesülésének kurrens problémáit, a velük összefüggő más információs jogok és szabadságok, demokratikus és jogállami értékek viszonyát, a legitim és illegitim korlátozás formáit, a direkt és indirekt politikai vagy társadalmi korlátozás, nyomásgyakorlás jellemző példáit és eseteit, illetve az ezekkel kapcsolatos friss fejleményeket, egyaránt merítve a hazai és a legfontosabb, legnagyobb port kavaró nemzetközi ügyekből, eseményekből.

A Ház azonban nem lenne pusztán múzeum és történeti emlékhely. Fórumot kíván biztosítani konferenciák, szemináriumok, szakmai találkozók számára is. Ám nemcsak a jogászok, szociológusok, politológusok és történészek találkozóihoz kínálna teret, hanem ennél tágabb körben, civil szervezetek, újságírók és laikusok számára is nyitott lenne. A konferenciák, vitaestek, találkozók egy része a Ház önálló programjába illeszkedne, de a Ház működhetne befogadó intézményként is.

A Ház egyik legfontosabb funkciója oktatási programok szervezése lenne középiskolások, főiskolások és egyetemisták részére a szólásszabadsággal és a vele rokon jogokkal összefüggő történelmi, jogi és kommunikációs témakörökben. A tanárok közreműködésével olyan interaktív gyakorlatok, események szervezhetőek, amelyeken a diákok újrajátszhatnak híres eseteket, ezáltal megismerkedve a kor szereplőivel és a főbb érvekkel, ellenérvekkel, avagy diszkusszív formában tárgyalhatnak meg friss, aktuális problémákat, konfliktusokat, fejthetik ki pro és kontra az álláspontjukat az adott ügyben, írhatnak riportokat, megjelent sajtóhírekre reflektáló kommentárokat. A ház látogatottságát, sikerét így elsősorban a fiatalok biztosítanák, akiknek érdekes, interaktív és alternatív oktatási lehetőséget nyújthat a Ház. A siker fontos eleme a tanárok érdekeltté tétele, a média egy-egy eseményre irányuló figyelme, de egyfajta állandó alapjáratot biztosítana az érdeklődők, turisták látogatása is.

A Ház esetenként befogadhat a „kifejezés szabadsága" jegyében művészeti eseményeket, táncot, zenei műfajokat, előadóművészeket és kiállításokat is, ugyanakkor nem akar versenytársa lenni a kulturális programokat nyújtó intézményeknek. Vitákat rendezhet a lelkiismereti és a tudományos szabadság kérdéseiről. Rendszeresen szervezhet a témakörébe vágó időszaki kiállításokat, illetve helyet adhat vendégkiállításoknak is. Egyes kiállításai, programjai utaztatható formában is elkészülhetnek és más helyszíneken is bemutathatóvá válnak. A Ház szakmai programjának és folyamatosan megújuló eseménykínálatának kidolgozása a mindenkori szakmai vezetés feladata, a Ház szellemének, rendeltetésének és az aktuális igényeknek megfelelően. A Ház a témakör közgyűjteményévé alakulhat, saját archívummal, könyvtárral, kutatóteremmel. Végül, a Ház egyedi koncepciója más országok számára is átvehetővé válhat.

További részletek, vita és koncepció az OSA oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár