2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ilyen tavasz csak egy volt életemben

2009. március 22. 10:25

Az "Ilyen tavasz csak egy volt életemben 1849-2009" című országos kiállítás- és rendezvénysorozat keretében nyolc, jelentős és a közönség számára eddig ismeretlen, kiemelkedően gazdag és folyamatosan gyarapodó magángyűjtemény anyagára támaszkodó kiállítást tárnak a nagyközönség elé, amelyek új és izgalmas képet adnak az 1848-49-es szabadságharc legdicsőségesebb periódusáról.

Gyűjtők és gyűjtemények

A most kiállítandó fegyverek, tárgyak, dokumentumok, grafikák és festmények jó része nem található meg közgyűjteményekben, sőt sok esetben ezek létezéséről még a szakembereknek sem volt tudomása korábban. Az évforduló kapcsán így sok száz válogatott tárgy válik a széles közönség előtt ismertté, emlékeztetve a hazai publikumot, hogy a nemzeti összefogás történelmünk egyik legválságosabb időszakában is óriási sikereket hozott..

A kiállítássorozat egyben a szervezők reményei szerint azzal folytatódik, hogy a magángyűjtők kincseit a legjelentősebb közgyűjtemények állítják majd ki, s ezt ők anyagi áldozatvállalással is segítik, visszaidézve ezzel a magyar múzeumügy kezdeti korszakát. Egykoron ugyanis a Nemzeti Múzeum is magángyűjtemények révén gyarapodott, akár vásárlás, akár adományozás útján, így ez az egyéni kezdeményezés képezte az alapját mai nagy múzeumaink alapításkori gyűjteményeinek.



A Budapesti Történeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum fővárosi kiállításai mellett, a külföldi gyűjtemények ritka és Magyarországon még soha be nem mutatott darabjaival kiegészített dokumentum és műtárgyanyag tette lehetővé két vándoroló tárlat anyagának kiválogatását is. Ezek Szolnokon, Debrecenben, Kiskunfélegyházán, Székesfehérvárott és Békéscsabán lesznek majd megtekinthetők. A budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum a kiállítássorozathoz kapcsolódó tudományos konferencia megrendezésével csatlakozik a közös munkához.

A Magyar Nemzeti Múzeumban a 12 pont tematikai útmutatását követő kiállítás az adottságoknak megfelelően főleg nyomtatványok és metszetek segítségével mutatja be az eseményeket. Dobák Géza tengernyi nyomtatványából csak kis válogatást kerülhetett kiállításra. Kucza Péter több mint háromezer darabos, 1848-49-es vonatkozású (jórészt akkor kiadott) könyvgyűjteményét mindössze kéttucat, bár zömmel ritka és értékes kiadvány képviseli. A nemzetőrség és honvédség megszervezését érzékeltető tárgyi anyagot, a rendszeresített felszerelési tárgyakat és pompás díszfegyvereket Máday Norbert ajánlotta fel kiállításra. A metszetek, köztük pl. a perlászi ütközetet bemutató unikális darabbal Hermann Róbert gyűjteményéből valók. A kiállításon ezen kívül külön hangsúlyt kap a Magyar Nemzeti Múzeum, amely Pest talán legfontosabb épülete volt 1848-ban.

A BTM kiállításán 4 magángyűjtő anyagát láthatja a közönség, a kiállítás-sorozat összesen 8 magángyűjtő kincsei révén jött létre. A június 30-ig megtekinthető tárlaton fegyverek, tárgyak, dokumentumok, grafikák és festmények tekinthetők meg. A magángyűjtők tárgyai mellett a BTM gyűjteményeiből is látható több mint száz műtárgy, amelyek legtöbbje szintén kevéssé ismert a közönség előtt. A tárlatot a tarnówi múzeum körképének hatalmas vásznai, valamint az Aradi Múzeum anyagából érkezett, Budapesten először látható ereklyetárgyak színesítik.

Szolnokon A dicsőség napjai című tárlaton, amelynek előkészítése fél évet vett igénybe, döntően korabeli katonai egyenruhák, fegyverek, haditérképek, kitüntetések és egyéb tárgyak idézik meg a korszakot. A kiállítási anyag egy részét magánygyűjtőktől kapták, így több értékes relikviát most láthat először nyilvánosan a nagyközönség. Közszemlére tették például Damjanich János tábornok féltve őrzött szablyáját, de látni lehet ugyanebből a fegyvertípusból tűzi aranyozással díszített példányt, és az osztrák hadsereg katonái által használt pisztolytípusokat is felvonultatja a tárlat.

A Kiskun Múzeumban a látogatók egy feledés homályába veszett magyar hadsereg tisztjeiről készült fotógyűjteményt ismerhetnek meg. A porosz-osztrák háború sikertelen akciója után a Klapka-légió tisztjei lefényképeztették magukat, majd e képeket emlékül átadták harcostársaiknak. A kiállítás e megmaradt pillanatképeket mutatja be, és állít emléket az 1866-ban, 80 napig fennálló magyar légiónak. A tárlat 70 fényképen keresztül mutatja be a Klapka-légió tisztikarát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár